Achtergrond
EONOS

Doorsnee Nederlander in beeld gebracht in Typisch...!

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Doorsnee Nederlander in beeld gebracht in Typisch...!

Je bent arm of rijk, gezond of ziek, geboren Nederlander of immigrant. Het nieuws wordt veelal gedomineerd door dit soort uitersten. Maar wat weten we nu echt over levens van anderen? In het nieuwe tv-programma Typisch...! krijgen mensen een stem die niet in de krant staan of op televisie komen.

Voor de dagelijkse documentaire-serie zien we de levens van gewone mensen in een buurt ergens in Nederland. Van villawijk tot boerendorp en van volkswijk tot vinex, overal wonen ze, maar krijgen ze nauwelijks een stem merken de makers. "Met Typisch...! gaan we langs alle lagen van de bevolking, de komende twee jaar op NPO2," aldus Jos de Jager.

Voor de serie is De Jager op zoek gegaan naar de doorsnee Nederlanders. In de wijk Tuinzigt kwam hij Jan Koetsier tegen. "Jan is een opvallend figuur, want hij heeft een radiostation waar die alles voor doet. Daarnaast heeft Jan ook een andere kant, hij is chronisch ziek. De ene dag is dus top, en de andere dag zit die in de lappenmand," wat je ook terugziet in het programma.

Koetsier heeft het Syndroom van Noonen. "Dat is een genetische afwijking in de hersenstam. Het is ongeneeslijk en niet te behandelen. Ik ben nu 45 jaar, maar heb nu geleefd alsof ik honderd was. Ik heb zoveel dingen meegemaakt al, zoveel ellende," aldus de inwoner van Tuinzigt.

'Tuigzigt'

Koetsier woont nu twee jaar in de volkswijk in Breda. De bewoners daar worden door de rest van de stad ook wel 'Tuigzigters' genoemd. Tuinzigt heeft dus een reputatie, merkt ook Koetsier. "De wijk werd vroeger zo genoemd omdat er veel criminaliteit was. Dat komt dan centraal te staan. Ik wil juist de andere kant van Tuinzigt laten zien. Wij zijn helemaal geen achterstandsbuurt. Ondanks dat er 30 verschillende culturen zijn, kunnen we prima samenleven in de wijk."

In Tuinzigt merkt De Jager dat bewoners ook gewoon alles uit het leven willen halen. "We zijn allemaal mensen die er wat van proberen te maken, we klooien soms ook maar wat aan. Dat zie je ook terug in de serie: met vallen en opstaan probeert iedereen in de wijk er wat van te maken."

De documentaire-serie Typisch...! is vanaf aankomende maandag te zien op NPO 2. De aflevering over Typisch Tuinzigt is 13 februari op televisie.

Luister hieronder het hele gesprek terug:

Gewone mensen staan centraal in nieuw tv-programma Typisch..!

Ster advertentie
Ster advertentie