Achtergrond

Harde Brexit kost Nederlander 4000 euro per persoon

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Harde Brexit kost Nederlander 4000 euro per persoon

Als de Brexit eindigt in een ‘no deal’, dan kost dat de hardwerkende Nederlander zo’n 4000 euro per persoon. "Daarom moeten we ons voorbereiden op de chaotische gevolgen van een harde Brexit", roept VVD-Kamerlid Anne Mulder op in het programma Stand.nl.

Na wéér een nieuwe ronde Brexit-onderhandelingen, zitten de besprekingen wéér vast. Het sist en borrelt tussen de onderhandelaars. "De bal ligt bij de EU", zei premier May na een onfortuinlijke speech - door hoestbuien geteisterd - afgelopen weekend. Europa reageert op haar beurt gepikeerd dat het hier niet gaat om een balspelletje. De relatie tussen Europa en de Britten stevent ondertussen af op een resoluut ‘no deal’.

Grote economische schade

Bij een harde Brexit kan de economische schade oplopen tot zo’n 35 miljard euro, berekent de Rabobank die er onderzoek naar deed. Tot 2030 kan het de economie meer dan vier procent groei schelen, en dat komt neer op zo’n 4000 euro per werkende Nederlander, denken de economen. “We moeten ons gaan voorbereiden op een harde Brexit”, zegt Anne Mulder, VVD-Kamerlid en Brexit-rapporteur. “Dat wordt namelijk heel concreet. We moeten onze marechaussee, douane en ICT-systemen op orde brengen.”

Nederland exporteert jaarlijks voor bijna 40 miljard aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Anne Mulder huivert al bij files op de kade bij Hoek van Holland. “Onze export komt onder druk te staan. Dagelijks maken veel vrachtwagens de oversteek. We worden straks geconfronteerd met een fysieke grens, dat kost tijd en geld.”

‘No deal’

Ook de Britten houden serieus rekening met een ‘no deal’. De gesprekken lopen op elk punt spaak. De Britten komen niet met voorstellen en er staat niets op papier. Zo kan May bijvoorbeeld niet de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië garanderen. “Dan kan dat omgekeerd ook niet”, vindt Rutte, “maar tegelijkertijd willen we wel aantrekkelijk zijn voor bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Dat maakt het zo lastig.”

“De Britten staan bekend als de beste diplomaten ter wereld, maar dit is gewoon chaos. We moeten steeds de druk opvoeren en ze realiteitszin bijbrengen. De rationaliteit bij de Britten is te laag. Iedereen moet zich nu dus gaan voorbereiden op een ‘no deal’”, zegt Mulder.

Beluister het fragment over de discussie op Stand.nl hier:

Standpunt.nl: Nederland moet zich gaan voorbereiden op een harde #brexit zonder dea

Meer over Brexit bij NPO Radio 1:

Brexit, Zweinstein en Dreuzels, van politiek commentator Kees Boonman

Ster advertentie
Ster advertentie