Achtergrond

Camiel (24) roeit voor meer openheid over zelfmoordgedachten

AVROTROS
foto: Camiel Spreijfoto: Camiel Spreij
  1. Nieuwschevron right
  2. Camiel (24) roeit voor meer openheid over zelfmoordgedachten

Dominic Spreij (20) pleegde zelfmoord. Hij liet een briefje achter met twee woorden: 'Forgive me'. Sinds die dag, nu ruim een half jaar geleden, zet zijn broer Camiel (24) zich in voor betere voorlichting over hoe je dit kunt voorkomen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte bekend dat in 2017 maar liefst 81 jongeren zelfmoord hebben gepleegd. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal suïcides ten opzichte van het jaar ervoor. In 2016 ging het nog om 48 gevallen. Het betreft veelal jongeren van 18 of 19 jaar. Zelfdoding onder jonge pubers gebeurt heel incidenteel.

Aan de buitenkant zag je niks

Camiel was altijd heel close met zijn jongere boertje Dominic. Toch had hij niet in de gaten dat het zo slecht met hem ging. Aan de buitenkant merkte je niks. "Mijn broer was echt een gangmaker, altijd gezellig aanwezig. Als er een feestje was, dan was hij er bij. Vol met grappen en grollen. Totaal niet iemand achter wie je grote problemen zou zoeken." De twee broers waren hadden een goede band. "Dominic en ik waren heel close. Als ik ergens een feestje had in Den Haag dan was hij erbij. Hij was altijd van de partij. We spraken elkaar heel veel."

Whatsapp en Social Media verhult veel

Waarom Camiel niet zag aankomen dat zijn broertje uit het leven wilde stappen, dat weet hij niet precies, maar hij vermoedt dat het gebruik van WhatsApp en andere sociale media er iets mee te maken heeft. "Dan is het heel moeilijk af te lezen hoe het nou echt met iemand gaat. Ik heb wel eens gezegd: "Als er iets is, kom maar langs. Maar dat heeft hij vervolgens niet gedaan. Als je iemand in het echt ziet, dan zie je het misschien beter." De echte reden waarom Dominic zelfmoord pleegde blijft waarschijnlijk altijd een raadsel. "We hebben heel veel gezocht, ook in zijn omgeving. We hebben met al zijn vrienden gepraat. We hebben op zijn laptop gezocht en dat soort dingen. Maar de antwoorden die alleen hij ons kan geven, die gaan we nu nergens meer vinden."

Opener over zelfmoordgedachten

Camiel zet zich sinds de dood van Dominic in voor meer openheid in het praten over het hebben van zelfmoordgedachten. "Ik ben meer bezig met hoe mensen zich gedragen. Ik ben ook wel wat achterdochtiger geworden: ik denk veel sneller dat het niet goed gaat." Voor de Stichting 113 Zelfmoordpreventie roeide hij 113 kilometer om geld op te halen. "Ik weet dat het wat ambitieus is, maar ik zou graag € 113.000,- bij elkaar willen roeien."

Heb jij of een dierbare hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, iedere werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie