Achtergrond

Helft nieuwe agenten in Amsterdam moet migratieachtergrond hebben

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Helft nieuwe agenten in Amsterdam moet migratieachtergrond hebben

[KRO-NCRV] Vijftig procent van de nieuwe politieagenten in Amsterdam moet een niet-Nederlandse achtergrond hebben. Dat zegt korpschef Pieter Jaap Aalbersberg van het politiekorps Amsterdam in het KRO-NCRV-programma De Ochtend op NPO Radio 1.

Aalbersberg is ervan overtuigd dat dit gaat lukken. “Wij gaan niet zitten wachten. Ik vraag mijn eigen politienetwerken, mijn Marokkaans netwerk, Turks netwerk, Roze in Blauw, het Joodse politienetwerk, ga in je familie mensen benaderen. Ik vraag het aan mijn wijkagenten, ik zoek mensen op sociale media. We gaan naar scholen.”

Quote

Wij gaan niet zitten wachten tot mensen zich melden, wij roepen Amsterdammers op die bij de politie willen werken

Pieter Jaap Aalbersberg, korpschef politie Amsterdam


Eerder deze maand erkende ook landelijk korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie dat de politie te wit is. In de samenleving is er veel aan de hand, grote steden veranderen in hoog tempo en wij veranderen als politie onvoldoende mee, zei hij.

Volgens Akerboom moet het dit jaar nog lukken om van 1 op de 5 naar 1 op de 4 nieuwe agenten met een migratieachtergrond te gaan.

Quote

Als we nu 100 vacatures hebben zijn er 50 procent divers

Pieter Jaap Aalbersberg, korpschef politie Amsterdam


En korpschef Pieter Jaap Aalbersberg van Amsterdam doet daar dus nog een schepje bovenop. Maar liefst 1 op de 2 nieuwe agenten in zijn korps moet voortaan een migratieachtergrond hebben. Op die manier wil hij de toenemende polarisatie en discriminatie in de stad het hoofd bieden.

“52 procent van onze Amsterdammers heeft een niet Nederlandse achtergrond. Wij zullen in Amsterdam als politie die diverse kennis in huis moeten hebben om effectief te blijven. Dat is voor ons echt een prioriteit.”

500 extra agenten

Daarnaast wil de Amsterdamse politiechef er 500 agenten bij. Want hoewel de gisteren gepresenteerde veiligheidscijfers een daling laten zien van het aantal misdrijven in de hoofdstad, is de grens bereikt op het gebied van handhaving. De druk in de stad is fors toegenomen en dat gaat ten koste van zaken als fietsendiefstal, straatintimidatie en hufterig verkeersgedrag.

“Ook al weten we bij deze lichtere delicten soms hoe we bij een dader kunnen komen, we komen er niet meer aan toe om deze mensen op te sporen.”

Ster advertentie
Ster advertentie