Naar homepage
Achtergrond

‘Natuurlijk worden vrouwen op tv beoordeeld op hun uiterlijk!’

foto: Robin van Lonkhuijsen, ANPfoto: Robin van Lonkhuijsen, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Natuurlijk worden vrouwen op tv beoordeeld op hun uiterlijk!’

"Natuurlijk worden vrouwen op tv beoordeeld op hun uiterlijk", zegt Ebru Umar. "Als je er niet uitziet, belt Hilversum je niet. Dat is hoe het werkt." Umar heeft er geen problemen mee. "Het uiterlijk speelt altijd een rol, daar zal altijd iemand iets van vinden. Dat is nou eenmaal zo."

Umar schreef in dagblad Metro een column over een mede-columnist van De Limburger die een hoogzwangere Eva Jinek op haar houding bekritiseerde. "Elke vrouw die zeikt over een column over een dikke Jinek of een zomergast, die zeikt", aldus Umar. "Het interesseert me niet wat die columnist schrijft over Jinek. Wat mij fascineerde is dat heel Nederland erover viel. Laten we wel wezen: Jinek zát onderuit gezakt op tv."

Bagger

Janneke van Heugten, die vrouwen in de media adviseert, betreurt het dat vrouwen zo op hun uiterlijk worden beoordeeld. "Als je voor het eerst op tv bent als vrouwelijke deskundige krijg je veel bagger over je heen. Er zijn genoeg vrouwen die dat lastig vinden." Uit onderzoek blijkt volgens haar dat het aantal vrouwelijke experts op tv al twintig jaar op slechts 13 procent blijft.

Mei Li Vos, in de uitzending als commentator, vindt dat vrouwen tegen die extreme focus op het uiterlijk moeten strijden. "Je krijgt ongepaste vragen als ‘hoe combineer je dat met thuis?’ Misschien moeten we aan mannen eens ongepaste vragen terug stellen als ‘Hoe lang is je lul?’"

Ster advertentie
Ster advertentie