Achtergrond

Vraagt CNN zich terecht af of Trump wel goed bij zijn hoofd is?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vraagt CNN zich terecht af of Trump wel goed bij zijn hoofd is?

[KRO-NCRV] CNN-presentator Brian Shelter gooide dit weekend de knuppel in het hoenderhok. Hij stelde openlijk de vraag of Donald Trump niet een of andere ziekte heeft. Veel mensen vragen zich volgens de zender namelijk hardop af of de president wel helemaal in orde is.

De zender worstelt met de vraag of journalisten moeten onderzoeken in welke staat de – voornamelijk mentale – gezondheid van Trump zich verkeert. De lijfarts van Trump verklaarde eerder dat hij nog nooit zo’n kerngezonde man van zeventig had meegemaakt, met een uitstekende fysieke conditie. Maar politici vragen zich af of dat ook voor de bovenkamer geldt. Senator Jack Read noemde Trump al eerder ‘a goofy guy’. En in Californië eist de democratische afgevaardigde Zoë Lofgren een onderzoek, omdat ze vermoedt dat Trump in het voorstadium van dementie verkeert.

Is he fit to be President?

''Ik vind het een pathetisch fragment van CNN'', zegt Nikki Sterkenburg, journalist bij Weekblad Elsevier. ''Ga op onderzoek uit, maar verkondig niet zuchtend en steunend dat je hiermee worstelt.'' Volgens Sterkenburg is het een terechte vraag, maar moet de aanleiding worden gezocht bij de politici die dat verkondigen, niet bij het dilemma van de zender.

Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire, vindt het een journalistieke doodzonde om een vraag te stellen in de kop. ''De stelling hier is namelijk dat Trump totaal mesjogge is. De wens is de vader van de gedachte. We willen namelijk graag dat hij vertrekt, maar hij zit er gewoon nog 3,5 jaar'', zegt Kantelberg.

Correspondent Michiel Vos merkt dat dit een veelbesproken onderwerp is in de Verenigde Staten. ''Mensen vragen zich af of deze man wel stabiel is. Is he fit to be President? Ze vinden dat hij vreemd reageert en acteert in het Witte Huis, omdat hij zich niet gedraagt als een president. Een ander deel van de bevolking vindt het natuurlijk allemaal prima. Wie deze vraag stelt, bevindt zich als snel in het anti-Trumpkamp. Er is niet veel te doen aan een president die zich niet aan de regels houdt, want die zijn er niet echt. Trump is echt wel een beetje de baas.''

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie