Achtergrond
NTRVPRO

Wat bepaalt tot hoever je kunt komen in het leven?

foto: Sacha de superheldfoto: Sacha de superheld
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat bepaalt tot hoever je kunt komen in het leven?

Wat bepaalt tot hoever je kunt komen in het leven? Sacha de superheld is een verhaal over een blinde man die alles lijkt te kunnen, tot hij niet meer verder kan.

Sacha de superheld

Zonder ogen en zonder grenzen

Sacha van Loo groeit op zonder ogen en zonder grenzen. Hij is blind geboren, maar zijn ouders willen zich niet laten leiden door de angst dat hij zich zou kunnen bezeren. En dus leert hij zijn vingers in de thee te steken om te zien of het glas vol is. Hij leert paardrijden, skiën en beoefent zich in een onwaarschijnlijke hoeveelheid talen.

Uiteindelijk krijgt hij een droombaan: hij mag bij de politie tapgesprekken afluisteren van terreurverdachten. Maar terwijl de pers hem ontdekt als superheld, loopt Sacha zelf tegen de grens aan van wat hij kan en wat het werkelijk betekent om blind te zijn.

'Alles is mogelijk'

'Maak van blind zijn je beroep', zeiden ze op de blindenschool. 'Alles is mogelijk', zeiden z'n ouders. Maar Sacha is 48 en zit thuis met vervroegd pensioen. Voor de buitenwereld en de kranten leek het of Sacha een spannend bestaan leidde en alle hoeken van de onderwereld afspeurde, maar zijn wereld was er juist erg klein.

Sacha de superheld. Het had zo'n perfect verhaal kunnen zijn. Maar beperkingen bestaan nu eenmaal.

Radio Doc - Sacha de superheld

Een radiodocumentaire van Joyce de Badts. Soundscape: Wederik De Backer. Muziek: Tim Liebaert.

Je hoort Radio Doc vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie