Achtergrond
NTRVPRO

Hoe verandert je leven als je jong een ouder verliest?

foto: Nienke Visser
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe verandert je leven als je jong een ouder verliest?

Weike van Koolwijk (30) verloor zeven jaar geleden haar moeder aan kanker. In de documentaire Erna praat ze met leeftijdsgenoten die iets vergelijkbaars meemaakten. Kan de relatie met je ouders veranderen na de dood? En hoe verander je zelf als je zo jong een ouder kwijtraakt?

Promo Erna

'Hallo, ik kom met je praten over de dood!'

Met een speelsheid die je niet verwacht bij dit onderwerp, onderzoekt Weike van Koolwijk een vraag die je graag lang theoretisch wilt houden: hoe verandert je leven als je jong een ouder verliest?

Weike was 23 jaar oud toen haar moeder Ida overleed aan borstkanker. Na verloop van tijd merkte ze hoezeer de ervaring haar had veranderd en ook hoe anders ze naar haar moeder ging kijken sinds ze er niet meer was. Ze raakte nieuwsgierig en ging op zoek naar andere mensen die op jonge leeftijd een ouder verliezen.

foto: Nienke Visser

Weike in de jas van haar moeder Ida

'Ik heb geschreeuwd naar de lucht'

In de documentaire Erna spreekt Weike met twee leeftijdsgenoten om te zien hoe de dood van hun ouder hen heeft beïnvloed. Dit zorgt voor openhartige gesprekken over verlies, waarbij ook nog gelachen mag worden.

Josien (27) ging wandelen in Amerika om haar vaders dood te verwerken. Hij had haar uit huis gezet toen hij wist dat hij niet lang meer te leven had, wat ze hem maar moeilijk kon vergeven. Op een berghelling kwam het er allemaal uit: "Ik heb geschreeuwd naar de lucht: ‘Hoe kon je dat nou doen?’"

Luc (31) ging door een metamorfose na de rouw om zijn vader. "Ik ben zoveel dingen gaan doen na mijn vaders dood: waar ik mezelf eerst tegenhield, dat ik me niet zo goed meer voor kan stellen hoe die wereld zou zijn met hem erbij."

foto: Nienke Visser

Weike (rechts) en haar moeder

Weike zelf probeerde haar moeder lange tijd vast te houden. Ze omringde zich met haar schilderijen en droeg haar oude kleren. Het duurde jaren voor ze het niet meer nodig had om haar moeder brieven te schrijven waarin ze haar om advies vroeg over praktische zaken.

#55 - Erna - DOCS

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie