Achtergrond
EO

Shell-topvrouw: 'Voor Nederland is het een verstandige keuze om dividendbelasting af te schaffen'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Shell-topvrouw: 'Voor Nederland is het een verstandige keuze om dividendbelasting af te schaffen'

Volgens de president-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, zijn de zorgen over het investeringsklimaat in Nederland zeer terecht en is het een verstandige keuze om de dividendbelasting af te schaffen. Dit zei Van Loon in het programma Dit is de Dag. Ze reageert hiermee op het nieuws dat Britse beleggers niet zouden zitten te wachten op het afschaffen van de dividendbelasting.

Video niet beschikbaar

"Het mooie van Nederland is dat we eigenlijk meer welvaart hebben dan dat je op basis van inwoners of grondoppervlakte zou verwachten, omdat we heel goed internationaal kunnen handelen", zegt Van Loon. "Maar daarvoor hebben we wel buitenlands kapitaal nodig." Volgens Van Loon bezitten alle grote bedrijven aan de AEX meer dan negentig procent buitenlands kapitaal en is de dividendbelasting daarom "niet echt handig".

Verkeerde vraagstelling

De commotie rondom de afschaffing van de dividendbelasting begrijpt de president-directeur wel. Die is volgens haar ontstaan omdat de vraagstelling niet klopt. "Als je stelt: laten we alles bij het oude of geven we twee miljard weg? Ja, dan begrijp ik wel dat iedereen voor dat eerste kiest", zegt Van Loon. "Maar de juiste vraag is: schaf je de dividendbelasting af en houd je de bedrijven en de (indirecte) banen in Nederland óf laat je de dividendbelasting samen met het bedrijf het land uitlopen?"

Zelf is Shell "in principe niet" van plan om naar het buitenland te vertrekken. Toch benadrukt Van Loon wel dat Shell de grootste dividendbetaler is en al twaalf jaar lang roept dat de belasting "een zorg is". "Het hindert het aantrekken van kapitaal en we zouden dan ook erg blij zijn als het wordt opgelost", zegt Van Loon.

In Dit is de Dag reageert Marjan van Loon ook op de ophef over de gasdeal met minister Wiebes en de rechtszaak die Milieudefensie begint tegen Shell.

Tour de Tijs: Marjan van Loon

Ster advertentie
Ster advertentie