Achtergrond

'Het VMBO heeft een te negatieve naam'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het VMBO heeft een te negatieve naam'

Het wordt tijd dat we de term VMBO afschaffen, stelt reputatiespecialist en adviseur Paul Stamsnijder. Hermen Blok, docent op de VMBO-school De Palmentuin in Rotterdam is het daar niet mee eens. Een gesprek hierover in Dit is de Dag.

Volgens Stamsnijder heeft het VMBO een negatieve stempel. “We denken vanuit de prestatiemaatschappij. Hoog is goed en laag is fout. De theorie wordt overschat en het gewone doen onderschat. Maar mijn echte zorg is: in het onderwijs wordt niet gekeken naar wat het kind kan en wie het wordt, maar vooral naar het kunstje dat wordt geleerd en de kennis die wordt aangepraat.”

De reputatiespecialist vindt dat de inhoud moet wijzigen, en daar hoort ook een andere verpakking bij. “Het heeft nu een negatieve naam.” VMBO-Docent Hermen Blok merkt bij zijn leerlingen niet dat er een negatief imago kleeft aan het VMBO. “Als ik aan kinderen vraag of ze op de verkeerde plek zitten of dat ouders dat zeggen: dan merk ik dat helemaal niet. Ze zijn hartstikke blij met hun plek.”

Afvoerputje

Blok merkt wel dat hoe de naam naar buiten toe wordt uitgedragen problemen geeft. “Als standaard elke dag wordt benoemd dat het VMBO het afvoerputje is van de maatschappij, dan snap ik wel dat je als ouder denkt dat je niet wil dat je kind erheen gaat.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het VMBO werd ooit in het leven geroepen om maatwerk te kunnen leveren aan leerlingen. Al eerder werd getwijfeld of dit systeem en de naam de juiste waren. Tot nu toe is er één wijziging doorgevoerd: het VMBO TL mag weer Mavo genoemd worden.

Ster advertentie
Ster advertentie