Achtergrond
EO

'Felle boerenprotesten zijn begrijpelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Felle boerenprotesten zijn begrijpelijk'

De felle boerenprotesten zijn begrijpelijk. Agrariërs zijn wanhopig over de stikstofmaatregelen van minister Schouten van Landbouw en voelen zich gemarginaliseerd. Dat betoogde Femke Marije Wiersma van de BoerBurgerBeweging in Dit is de Dag.

Wiersma verdedigt dat boeren er met trekkers op uit gaan, en hun verhaal kracht bijzetten met stevige acties. "Ze voelen zich niet gezien en niet gehoord. De trekker is een symbool van wel zichtbaar kunnen zijn." De rechter verbood donderdag overigens dat boeren in Groningen hun trekkers gebruiken om op de openbare weg te demonstreren.

Video niet beschikbaar

Ze ergert zich aan politici die stellen dat de sector flink moet inkrimpen. "Boeren hebben hun uitstoot al gereduceerd, met 70 procent sinds 1990. En dan zal je maar gezegd worden dat je ongewenst bent. Terwijl je al honderden jaren in de eerste levensbehoefte van mensen voorziet."

Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks vindt veel boerenprotesten wél te ver gaan. Ze hekelt dat de boeren naar het huis gaan van beleidsmakers of de milieuactivist Johan Vollenbroek om daar protesteren. "Dan staan er 50 tractoren voor je deur. Je kan daar niets aan doen, behalve de politie bellen."

'Jesse Klaver is een slecht mens'

Bromet vindt het ook niet kunnen dat Wiersma haar partijleider Jesse Klaver op social media "een slecht mens" noemde, omdat hij dit soort boerenprotest bewust verkeerd zou hebben neergezet als intimidatie.

"Er is ook rondgereden met een doodskist met zijn naam erop. Dat verdient allemaal niet de schoonheidsprijs. We leven in een democratie. Als u het niet eens bent met zaken, dan zijn er volgende verkiezingen om te antwoorden." Volgens Wiersma acteerden de boeren uit wanhoop, en is er geen sprake van intimidatie.

Schouten

De twee dames zijn het ook niet eens over het afgebroken werkbezoek van minister Schouten aan Zeeland. De Veiligheidsregio raadde haar af om te gaan, omdat de situatie met boeren te dreigend zou zijn. Bromet: "Ik snap heel goed dat ze dit bezoek heeft afgebroken."

Maar van Wiersma had Schouten wel moeten gaan. "Als bewindspersoon moet je beleid uitleggen, want de boeren worden er hard door geraakt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie