Achtergrond

Kan je ineens last hebben van geheugenverlies?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kan je ineens last hebben van geheugenverlies?

Hoe geloofwaardig is het als je de antwoorden op cruciale vragen niet kunt beantwoorden omdat je je even niks meer kunt herinneren? Is het logisch als je ineens last hebt van zwarte gaten of is het alleen maar een makkelijk excuus waarachter je jezelf altijd kunt verschuilen. Als je bijvoorbeeld even geen antwoord wilt geven op lastige vragen.

"Je kunt je geheugen niet trainen, het is geen spier, maar je kunt wel allerlei oefeningen doen waardoor je geheugen iets beter gaat werken", zegt Jan Slagter van Omroep Max. Dat je bruggetjes maakt, voorbeelden om bepaalde dingen makkelijker te onthouden en dat doen we eigenlijk met de Max Geheugentrainer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik denk dat er heel veel politici langs kunnen komen want we merken de laatste tijd wel dat politici heel veel last hebben van geheugenverlies", zegt Slagter. "En of dat werkelijk zo is, dat vraag ik me af. Ik denk dat het eerder te maken heeft met een selectief geheugen en dat betekent eigenlijk 'Ik wil het me niet herinneren, ik wil er niet aan herinnert worden, dus ik zeg dat ik het niet weet, dus ik lieg.'"

Het vergeten van je trouwdag is wél doodnormaal

Als je gaat graven in je geheugen moet je ontzettend veel kunnen herinneren, maar toch vergeten we onze trouwdag of bepaalde verjaardagen. Straks meer hierover.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie