Achtergrond

Peter Plasman presenteert kandidatenlijst Niet-Stemmers: 'De persoon zelf is onbelangrijk'

foto: ANPfoto: ANP
 1. Nieuwschevron right
 2. Peter Plasman presenteert kandidatenlijst Niet-Stemmers: 'De persoon zelf is onbelangrijk'

Een kwart van de kiesgerechtigden stemt niet, omdat zij zich niet thuis voelen bij een politieke partij. “Deze mensen gaan wij vertegenwoordigen en zichtbaar maken”, vertelt strafrechtadvocaat Peter Plasman op NPO Radio 1. In De Ochtend maakte hij zijn kandidatenlijst bekend.

Dit is de kandidatenlijst van de politieke partij Niet-Stemmers:

 • Peter Plasman (Strafrechtadvocaat)
 • Willem van Vliet (Strafrechtadvocaat)
 • Nihad El Farougui (Strafrechtadvocaat)
 • Carolien Pentinga (Strafrechtadvocaat)
 • Maribel Schwab (Strafrechtadvocaat)
 • Simone Bokma (Harley Davidson-dealer)
 • Remco Rhee (Televisiemaker)
 • Rits Plasman (Zoon)
 • Rijk Plasman (Zoon)

“Het is een bijzondere lijst, omdat er aan de kandidaten geen enkele eis wordt gesteld”, vertelt Plasman. De strafrechtadvocaat kondigde eerder aan dat hij met zijn partij Niet-Stemmers mee wilt doen aan de verkiezingen op 15 maart. “De persoon zelf is onbelangrijk, als hij zich maar niet afsplitst of bij een andere partij aansluit. Ik steek mijn handen in het vuur voor de mensen die op mijn lijst staan.”

Advocaat Peter Plasman vertelt in De Ochtend over zijn partij Niet-Stemmers:

Strafrechtadvocaat maakt kandidatenlijst Niet-Stemmers bekend

Ruim een ton

Een zittend Kamerlid verdient minimaal 107 duizend euro per jaar. Het is onduidelijk wat de onzichtbare politici gaan doen met het geld zodra ze eenmaal in de Kamer zitten. Plasman: “Ik trek al mijn eerdere uitspraken in en zeg daar niks meer over. De kandidaten mogen zelf bepalen wat ze met dat geld gaan doen.”

Onzichtbaar

Het is de bedoeling dat de partijleden zich afzijdig houden van elke politieke beslissing. “Ze hoeven dus ook niet in de Kamer te zitten”, zegt Plasman. Zijn initiatief komt voort uit een groeiend wantrouwen jegens het huidige politieke klimaat. “Dan kun je blanco gaan stemmen, maar dan stem je toch nog op elke partij een beetje. Wij zorgen dat er niets met je stem gebeurt.”

Lees ook: Advocaat Peter Plasman begint politieke partij Niet-Stemmers

Ster advertentie
Ster advertentie