Achtergrond

Hennis vreest humanitair drama in Mosul

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hennis vreest humanitair drama in Mosul

De militaire operatie op de Iraakse stad Mosul te bevrijden van IS is vannacht gestart. Minister Hennis van Defensie wordt op de hoogte gehouden. "Ik heb bevestiging gekregen dat het offensief is ingezet. Dat wil niet zeggen dat Mosul binnenkort uit handen is van IS, maar de frontlinie is verder verschoven", vertelde ze bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Nederland heeft 150 man in Irak zitten om de Iraakse strijdkrachten te trainen. Hennis benadrukt dat zij niets met het offensief te maken hebben. "We doen niet mee aan gevechtshandelingen, maar we trainen de troepen die optreden. En als ze terugkeren van het front, worden zij bijgeschoold, om het maar even simpel uit te leggen. Dat doet Nederland met nog meer coalitiegenoten." Die training wordt naar behoefte gegeven volgens Hennis. "Hoe ga je om met bermbommen, wat moet je doen in geval van slachtoffers, het is eigenlijk heel breed."

Lees ook: Premier Irak: slag om Mosul begonnen

'Grote zorgen'

De kans is zeer groot dat het offensief een grote vluchtelingenstroom op gang brengt, met mogelijk 1 miljoen mensen. "Er zijn grote zorgen", zegt Hennis. "Het offensief zal leiden tot grote stromen mensen en dan moeten er wel voldoende faciliteiten en opvangvoorzieningen beschikbaar zijn. Ik heb daar nog grote vraagtekens bij. En ik niet alleen, de hele internationale gemeenschap. We moeten enorm oppassen dat dit niet ontaard in een groot humanitair drama."

Lees ook: 'Ik zie een bont gezelschap strijders aan de rand van Mosul'

Hennis vindt dat de VN goed moet nadenken over de stappen die worden genomen. "Als die grote stroom vluchtelingen op gang komt, moeten er voldoende voorzieningen in het gebied zijn om deze mensen op te vangen." De coalitie heeft veel onderling contact, vertelt Hennis. "Dat spreekt voor zich. Maar dit is een grondoffensief dus het is ├ęcht de verantwoordelijkheid van de Iraakse en Koerdische strijdkrachten."

Bekijk hier het gesprek met minister Hennis

Het gesprek beluisteren kan ook:

Ster advertentie
Ster advertentie