Achtergrond
KRO-NCRV

'Pak Russische oligarchen aan in Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pak Russische oligarchen aan in Nederland'

De Russische oligarchen aanpakken in Nederland: dat is wat we volgens Hubert Smeets moeten doen. Hij is het oneens met de stelling van Stand.nl 'Nederland moet direct Russische diplomaten uitzetten'. Smeets: "Een verstandige reactie van het kabinet zou ergens anders liggen. We moeten voorkomen dat er op de Zuidas duistere Russische ondernemingen met zwart geld vestigen om dat via Nederland te witwassen." Hij legt het uit bij Spraakmakers op NPO Radio 1.

Diplomatieke betrekkingen verbreken onverstandig

Volgens Hubert Smeets, journalist, historicus en oprichter van het kennisplatform Raam op Rusland is het geen goed idee om Russische diplomaten uit te zetten. "Dat lijkt me niet verstandig", zegt hij. "Mensen die het slachtoffer worden van het verbreken van diplomatieke betrekkingen zijn altijd de gewone burgers en nooit de mensen die macht hebben."

Russische oligarchen op de Zuidas

In plaats daarvan stelt hij een andere aanpak voor. "Nederland erg belangrijk voor Rusland", legt hij uit. "Het is het derde handelsland. Na China en Duitsland exporteert Rusland het meeste naar Nederland van alle landen ter wereld." Daarmee bevinden wij ons in een machtspositie. "En die machtspositie verschuilt zich achter de Zuidas. Daar zijn tal van gevelondernemingen waar Russische oligarchen hun onderneming hebben geregisterd om uit het zich te blijven van de belastingdienst en om hun juridische positie te versterken."

Volgens hem is dat het enige wat we bilateraal kunnen doen. "In Rusland gaat het uiteindelijk ook om geld. De Russische oligarchen willen geld verdienen, heel veel geld, en zijn daarvoor mede afhankelijk van ons. Dat is een instrument dat wij veel te weinig benutten."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie