Achtergrond

Dag 2 : De Verkenning

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dag 2 : De Verkenning

[KRO-NCRV] “De kabinetsformatie is een interessante periode. Maar het is in zekere zin ook toneel. Dat hoort erbij. Politiek is natuurlijk ook theater. Maar een veel interessanter spel speelt zich af achter de schermen. Het hele weekend hebben de politieke kopstukken al met elkaar getelefoneerd.’’ Dat zegt Wouter Winther, chef parlementaire redactie van De Telegraaf in het NPO Radio 1 programma De Ochtend.Dag twee van de verkenningen naar een nieuw kabinet door Edith Schippers is begonnen. Vandaag worden Marc Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold(D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) ontvangen.Toch is het belangrijke politieke handwerk voor de vorming van een nieuw kabinet al lang aan de gang. De Winther: ”Je zag het ook bij vorige kabinetsformatie. Henk Kamp was aan het formeren, maar een dag na de verkiezingen hadden Marc Rutte en Diederik Samsom al min of meer naar elkaar uitgesproken dat ze wilden samenwerken.”Oerknal


Ook Marc Josten, hoofdredacteur van de omroep Human, zegt dat het zo eenmaal werkt. “Iedereen denkt dat de kabinetsformatie een soort oerknal is die begint met Edith Schippers. Het lijkt alsof het vandaag is begonnen, maar ook lobbygroepen zijn al maanden bezig. Het is ook prima dat het een soort toneelstuk is. Je moet af en toe toneel toestaan om het beleid bij de mensen over te brengen.”

Jesse Klaver van GroenLinks sprak vandaag een half uur met premier en VVD leider Mark Rutte. Ze spraken onder meer over klimaatverandering, verdeling arm en rijk. Klaver toonde zich tegenover de NOS na afloop wel somber. Maar volgens verslaggever kan dit ook onderdeel zijn van het spelletje 'hard too get.'

Borgman zag vandaag dat Klaver en Pechtold samen vandaag op stap gingen om te lunchen. Voor Pechtold is GroenLinks erbij belangrijk. "Ze kunnen samen al overeenkomsten bereiken, los van VVD, over voltooid leven, duurzaamheid, klimaat. Geen makkelijke thema's, maar wel overbrugbaar."

Toch blijft alles nog achterkamertjespolitiek. "Het proces moet verder worden uitgelijnd." Met deze vage termen worden de journalisten vaak weer naar huis gestuurd.

Schippers is volgens Bosman aan het einde van de middag begonnen de opties af te wegen. "Ze zal onderzoeken of het doel haalbaar is om verder te praten met deze vier partijen (VVD, CDA, GroenLinks en D66, red). Wat gaat ze doen. Stel ze gelooft er niet in, gaat ze dan toch het spel spelen of blaast ze de gesprekken meteen af. De komende uren zal Schippers dat aan iedereen laten weten."

Wordt vervolgd-

Ster advertentie
Ster advertentie