Achtergrond

Violiste Janine Jansen neemt afscheid van haar festival

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Violiste Janine Jansen neemt afscheid van haar festival

[EO] Het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht gaat morgen voor de laatste keer van start onder leiding van topviolist Janine Jansen. Zij richtte het festival dertien jaar geleden op en vindt het nu tijd om de strijkstok door te geven aan de volgende generatie.

Jansen zegt kamermuziek de mooiste muziek te vinden die er bestaat en haar festival was naar eigen zeggen één grote adrenalinekick. Ondanks die kick heeft zij besloten het festival "op een hoogtepunt over te dragen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Huismus

Al van jongs af aan is Jansen verbonden aan Utrecht. Haar vader was jarenlang organist in de Domkerk en als 16-jarig meisje begon zij aan haar opleiding aan het Utrechts conservatorium. In het programma College Tour vertelde zij ooit dat ze de drang om naar het buitenland te vertrekken goed kon weerstaan. "Ik was echt een enorme huismus."

Opvolgster

Janine Jansen wordt opgevolgd door de celliste Harriet Krijgh, die dezelfde leeftijd heeft als Janine toen zij het kamermuziekfestival oprichtte. De toekomst van de kamermuziek in Utrecht staat door het vertrek van Jansen op losse schroeven. De gemeente overweegt de subsidie te stoppen nu Jansen haar naam niet meer zo nadrukkelijk aan het evenement verbindt.

Ster advertentie
Ster advertentie