Achtergrond

Professioneel geïsoleerd: jonge werknemers hebben het lastig
AVROTROS

foto: ANP | Remko de Waalfoto: ANP | Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. Professioneel geïsoleerd: jonge werknemers hebben het lastig

Bij veel grote werkgevers wordt nog altijd vanuit huis gewerkt en een einddatum is nog niet in zicht. Gezondheid voorop (en de kostenbesparing is mooi meegenomen). Maar thuiswerken is voor twintigers en dertigers een stuk vervelender dan voor oudere kantoorknechten. Thuis ben je minder zichtbaar en dat kan leiden tot 'professioneel isolement', aldus hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe.

#261 - Professionele isolatie

"De jonge medewerkers hebben het lastig", zegt Van der Lippe. Je moet namelijk zichtbaar zijn om een volgende stap in je carrière te kunnen maken. "Dat is nu niet het geval. Professionele isolatie noemen we dat. En dat betekent dat ze de boot missen."

Grote bedrijven kondigen nu aan dat ze de komende maanden nog lekker blijven thuiswerken. "Ik vind het makkelijk", aldus Van der Lippe. "Ik vind het te makkelijk om meteen te zeggen." En daar kunnen ze best zichzelf mee in de vingers snijden, want thuiswerken op de langere termijn kan leiden tot minder productiviteit, blijkt uit vers onderzoek van Van der Lippe. Hoog tijd voor een thuiswerk-tegengeluid dus. In de Jortcast legt Van der Lippe uit waarom we wel iets argwanender tegenover dat thuiswerken mogen staan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie