Achtergrond

'Geef Feyenoord een mental coach'

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geef Feyenoord een mental coach'

[EO] "Nederlandse voetbalclubs moeten standaard een psycholoog aanstellen." Dat stelt sportpsycholoog Jan Sleijfer in Dit is de Dag. "Je moet het mentale aspect ook structureel trainen."

Heel Rotterdam liep gisteren al uit om een aanstaand kampioenschap van Feyenoord te vieren. Maar de club zakte mentaal compleet door het ijs tegen stadsgenoot Excelsior. Waarom kon Feyenoord niet onder druk presteren? En zou een mental coach hebben geholpen? Sportpsycholoog Jan Sleijfer denkt van wel.

'Geef Feyenoord een mental coach'


"Het verschil wordt mentaal gemaakt. Op dit niveau is iedereen fysiek en technisch getraind en dan ontbreekt het vaak op mentaal niveau op de spannende momenten. Stress bouwt zich op en dat moet je integreren binnen de training."

Sportjournalist Sjoerd Mossou gelooft niet dat mentale training Feyenoord gisteren had kunnen redden. "Die ploeg heeft zich dit seizoen op meerdere momenten juist mentaal weerbaar getoond. De situatie als die van gisteren is zo uitzonderlijk en zo extreem dat je dat op geen enkele manier kunt nabootsen."

Oud-Feyenoordspeler John de Wolf ziet ook geen heil in meer mentale begeleiding. "Je moet dit zien als een incident. Nu moet alles opzij en is er komende zondag maar één ding wat belangrijk is: winnen. De ploeg moet doen wat daar goed bij voelt, al is het met z’n allen barbecueën in de tuin van Gio!"

Ster advertentie
Ster advertentie