Achtergrond

Voor de zesde keer op rij is de VVD de partij met de meeste schandalen

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor de zesde keer op rij is de VVD de partij met de meeste schandalen

Sinds 2013 staat de VVD elk jaar bovenaan. Afgelopen jaar was de regeringspartij verantwoordelijk voor de meeste en ernstigste affaires. Maar liefst twaalf in totaal. Met name minister Halbe Zijlstra en Tweede Kamerlid Han ten Broeke kwamen in opspraak.

Zijlstra trad op 13 februari in tranen af nadat hij werd ontmaskerd. Meerdere malen beweerde hij Poetin persoonlijk gesproken te hebben in een datsja in Rusland. Maar dat bleek achteraf niet te kloppen. De leugen werd hem fataal.

Ten Broeke werd veelvuldig genoemd als potentiƫle minister van Buitenlandse zaken, maar die post kreeg hij nooit. Hij stapte uiteindelijk op wegens ongepaste omgang met een medewerker.

PVV tweede partij, maar veel problemen

De PVV was goed voor zes affaires afgelopen jaar. Volgens de onderzoekers zijn dat er "opvallend veel voor een partij die slechts in een klein aantal gemeenten meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen". De problemen komen volgens hoogleraar integriteit Leo Hubers vooral door de screening.

"Het probleem bij de PVV is dat ze geen leden hebben. In een normale partij kennen de leden elkaar en onderzoeken en controleren ze het functioneren van collega's. Maar bij de PVV komen ze op een lijst zonder dat ze weten wie iemand echt is", zegt Hubers. Daardoor is er volgens hem te weinig zelfreinigend vermogen. En dan komen de verrassingen pas als ze al op de lijst staan.

Hoe scoren de andere partijen?

De meeste schandalen spelen zich niet af in de landelijke politiek, maar juist op lokaal niveau. 45 van de 52 schendingen spelen zich af in de gemeentepolitiek of provinciale politiek. Hier lees je hoe de landelijke en lokale partijen scoren.

Wat is de Politieke Integriteits-Index?

In de Politieke Integriteits-Index (PII) zijn affaires opgenomen die gaan over het overtreden van geldende morele waarden, normen en regels. Dat kunnen ook interne regels zijn van een partij. De politicus moet vanwege de affaire zijn afgetreden en/of gesanctioneerd zijn, informeel, of via een formeel (straf-)onderzoek. De index richt zich op affaires rond gekozen Nederlandse politici bij het rijk, de provincie of een gemeente die in de media zijn verschenen. De Politieke Integriteits-Index wordt jaarlijks uitgevoerd door de Vrije Universiteit, de Erasmus Universiteit en sinds dit jaar, de Volkskrant.

Ster advertentie
Ster advertentie