Achtergrond

SGP: 'Voorstel voor hulp bij zelfdoding is schokkend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SGP: 'Voorstel voor hulp bij zelfdoding is schokkend'

[KRO-NCRV] SGP-leider Kees van der Staaij noemt het plan om ouderen die hun leven voltooid achten te helpen bij zelfdoding een "schokkend voorstel wat de bescherming van het leven ondermijnt". Hij zei in Stand.nl op NPO Radio 1 alles op alles te zetten om deze weg niet verder te gaan. "Daar ben ik ongelofelijk voor gemotiveerd."

De ministers Schippers (Volksgezondheid) en Van der Steur (Justitie) pleiten er in een brief aan de Tweede Kamer voor om oudere mensen met een weloverwogen doodswens met hulp van een professional een dodelijk middel te laten innemen, ook als ze niet ziek zijn.

Stervensbegeleider

Familie mag bij de dood aanwezig zijn, maar niet het middel geven. Dat moet worden gedaan door een speciale stervensbegeleider, een nieuw beroep in de zorg. "Er zijn mensen die vinden dat het voor hen genoeg is geweest en voor wie iedere dag een dag is waarop ze wachten op de dood. Deze mensen vragen of zij op een waardige manier hun leven kunnen beëindigen", aldus de ministers in de brief (pdf).

Bekijk hier de uitzending van Stand.nl

Vanavond om 18.30 uur in Dit Is De Dag op NPO Radio 1 meer over dit onderwerp. Onder meer Els van Wijngaarden, Gerbert van Loenen en Paul Schnabel schuiven aan.

'Van der Staaij verergert mijn lijden'

Met de motivatie van Van der Staaij is niet iedereen blij. Luisteraar Jack vertelt in de uitzending van Stand.nl dat hij de SGP-leider wel door de radio wil trekken. "Ik lijd en hij verergert mijn lijden." Jack is verlamd geraakt en zegt dat hij helse pijnen heeft, maar hij komt bijna niet in aanmerking voor euthanasie. "Iemand die mij laat lijden, dat vind ik schofterig."

Toch blijft Van der Staaij het een slecht voorstel vinden, en niet alleen om religieuze redenen. De SGP-leider zegt dat er veel eenzaamheid is en gebrek aan zingeving voor ouderen. "Dat probleem moeten we aanpakken. Als je let op al die kwetsbare mensen die zich een last kunnen voelen in de familie en een kostenpost in de samenleving, wat voor signaal geef je dan als overheid aan die mensen?"

'Plan is zorgvuldig'

VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het juist wel goed dat de ministers nu met aanvullende wetgeving komen. Volgens hem kan er veel binnen de huidige wetgeving, maar blijft er toch een groep mensen die daarbuiten valt.

Die mensen lijden volgens Rutte aan het leven zelf. "Ze hebben alles gezien, alles meegemaakt, alles om hen heen is weggevallen en hebben een pertinente wens om op een waardige manier te sterven." Volgens Rutte heeft Schippers dit plan "met heel veel zorgvuldigheid omringd en dat steun ik."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie