Achtergrond
AVROTROS

Sporthistoricus: 'Prins Harry moet Nobelprijs krijgen'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Sporthistoricus: 'Prins Harry moet Nobelprijs krijgen'

De initiatiefnemer van de Invictus Games, de Britse prins Harry, moet de Nobelprijs voor de Vrede krijgen. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren roept daartoe op in Miss Invictus. “Zo kunnen we laten zien hoe belangrijk we de gehandicaptensport vinden.”

Invictus Games

De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor militairen en veteranen die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. Prins Harry bedacht het en de eerste werd gehouden in Londen in 2014. Dit jaar zijn deze games in Den Haag waar prins Harry ook bij aanwezig is.

Volgend jaar zou een mooi moment zijn voor die prijs zegt Van De Vooren. "Dan is het precies 75 jaar geleden dat het eerste sportevenement voor gehandicapt geraakte militairen plaatsvond in Stoke Mandeville. Sindsdien zien we dat sport oorlogsslachtoffers kan helpen bij de terugkeer in de maatschappij, maakt het die samenleving ook zichtbaar wat er in oorlogsgebied gebeurt. En erkennen we op die manier ook slachtoffers van oorlogsgeweld.”

De prijs voor prins Harry moet daarom symbool staan voor de kracht van gehandicaptensport, aldus de sporthistoricus.

Luister hier het gesprek terug!

Invictus Games

Miss Invictus is tot en met vrijdag 22 april te horen van 01.00 uur tot 02.00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk daarna terug te luisteren als podcast. Miss Invictus wordt gemaakt door oud-paralympiër en radiomaker Roos Oosterbaan.

Ster advertentie
Ster advertentie