Achtergrond
KRO-NCRV

KHN-voorman Robèr Willemsen verwacht dit weekend al langer open te blijven

foto: KRO-ncrvfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. KHN-voorman Robèr Willemsen verwacht dit weekend al langer open te blijven

Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verwacht dat de horeca dit weekend al na 20.00 open kan blijven. KHN heeft een zogenaamd ‘inloopmodel’ voorgesteld aan het kabinet, waarbij bezoekers na 20.00 in het café of restaurant mogen blijven zitten. Voor nieuwkomers zou de deur dan op slot gaan. Willemsen denkt dat het plan een hele goede kans maakt. “Het zorgt ervoor dat mensen niet gaan kroeghoppen, en dat is waar het OMT bang voor is.” Dat zegt hij in gesprek met Sven Kockelmann in 1 op 1.

Tijdens een gesprek gisteren tussen demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus en collega van Economische Zaken Stef Blok, is toegezegd dat het OMT dit model gaat onderzoeken. De uitkomsten van dat onderzoek worden morgen verwacht. Willemsen: “Als het OMT dit omarmt, dat willen wij dit zo snel mogelijk kunnen invoeren.”

Een woordvoerder van minister Grapperhaus heeft al aangegeven tegenover het ANP dat een eventuele aanpassing, als die er al komt, pas in zicht is bij een nieuw weegmoment van het kabinet. Dat is nu aangekondigd op 3 december. Willemsen is verbaasd dat te horen. “Dat is niet wat het kabinet gisteren tegen ons zei.”

Coronatoegangsbewijs

In het laatste OMT-advies werd opgemerkt dat slechts een derde van de horecaondernemingen het coronatoegangsbewijs op de juiste manier controleert. Horecaondernemers dienen bezoekers niet alleen om een QR-code te vragen, maar ook om een identiteitsbewijs te vragen. Willemsen erkent dat dit vaak niet gehandhaafd wordt door de ondernemers. “Ik denk dat we het beter hadden kunnen doen, maar ook de laatste tijd beter zijn gaan doen.”

Steunmaatregelen

Op het moment dat de horeca geconfronteerd wordt met nieuwe, beperkende maatregelen zoals verplichte sluiting, eist Willemsen dat de sector 100% gecompenseerd wordt. Dit lijkt niet waarschijnlijk. Willemsen maakt zich in dat geval grote zorgen over de hele horecabranche. “Het kabinet onderschat denk ik de onrust die er op dit moment in horecaland is.” Toch lijkt volledige compensatie niet waarschijnlijk. Bij eerdere steunregelingen werd werd 85% van de verloren omzet gecompenseerd.

Minister Grapperhaus blijft alsnog wel van harte welkom om, eventueel samen met minister Kamp, in één van de restaurants van Willemsen een vorkje te komen prikken. "Iedereen is welkom. Maar dan moet hij wél op tijd komen."

Ster advertentie
Ster advertentie