Achtergrond
EO

'Geef terugkerende Syriëgangers TBS en pak hun paspoort af'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geef terugkerende Syriëgangers TBS en pak hun paspoort af'

Terugkerende Syriëgangers moeten hun paspoort inleveren en TBS opgelegd krijgen, stelt Harald Doornbos bij Dit is de Dag. De oorlogsverslaggever vindt het een verkeerde stap dat verdachte Laura H. dinsdag met enkelband is vrijgelaten, in afwachting van haar zaak. Ook hekelt hij het pleidooi van sommige terreurexperts om andere terugkeerders op te vangen.

Harald Doornbos over terugkeer Syrië-strijders

Doornbos: "We moeten harder optreden, in plaats van de mensen als verloren zonen terughalen. Degenen die dat zeggen, zijn nooit in het Midden-Oosten geweest. Ik woon al tientallen jaren in moslimlanden en de moslims zelf snappen niet dat wij zo zacht met die jihadisten omgaan. In Pakistan verdwijnen terugkerende IS-strijders gewoon of krijgen ze de doodstraf."

De journalist vindt dat wij te naïef denken. Onlangs verkeerde hij een maand in Syrië en keek rond in IS-hoofdkwartier Raqqa. Daar wordt hevig gevochten. "Alles ligt er plat. Ik interviewde een 8-jarig Yezidi meisje dat drie jaar lang slaaf was van IS-strijders. Ze had moeten schoonmaken en seksuele diensten moeten verlenen. Ze was net vrij en doodsbang. Ik vond het super heftig."

Doornbos vindt dat we daarom geen tweede kansen moeten geven aan terugkerende strijders. "Ze hebben echt erge dingen gedaan. Hoe denk je bijvoorbeeld dat zij aan huizen zijn gekomen? Die stonden echt niet klaar toen ze daar kwamen. Ze hebben gewoon Syriërs uit hun huis gegooid. Wat dat betreft is het niet anders als tijdens de Tweede Wereldoorlog."

Ster advertentie
Ster advertentie