Achtergrond

Max van Weezel wil sterven in het harnas

foto: Foto: NPO Radio 1foto: Foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Max van Weezel wil sterven in het harnas

[VPRO] Max van Weezel (67) - geliefd NPO Radio 1-presentator en parlementair journalist - heeft volgens artsen nog maar enkele maanden te leven. Dat vertelde hij op Tweede Kerstdag in Het Marathoninterview van de VPRO.

“Het zijn bizarre kerstdagen voor mij en mijn familie”, aldus Max openhartig op Tweede Kerstavond in gesprek met VPRO-collega Hans Simonse in de studio van NPO Radio 1.

Alvleesklierkanker

Van Weezel is een breed gewaardeerde journalist met bijna veertig jaar ervaring in het vak. Hij geldt als nestor van de Haagse journalistiek, waar hij lang werkte voor Vrij Nederland. Daarnaast schreef hij vijftien boeken, was hij voorzitter van het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en zat hij in het bestuur van journalistenvakbond NVJ. Hij presenteerde In de Rooie Haan, Spijkers met Koppen en het Radio 1 Journaal. Nu is hij nog op NPO Radio 1 te horen in Argos en Met Het Oog op Morgen. Zijn werk is zijn lust en zijn leven. “Die presentatiestoelen in de radiostudio’s zijn mijn lievelingsplekken van de wereld.”

Max van Weezel over zijn naderende einde

Dit voorjaar kreeg Max van Weezel de diagnose alvleesklierkanker. Hij onderging met spoed een zware operatie en er volgende maandenlang een chemotherapie. “Vorige week heb ik te horen gekregen dat die chemotherapie niet voldoende heeft gewerkt. Ik word niet beter. Volgens artsen heb ik nog twee tot drie maanden te leven.”

Strohalm

Over het naderende einde praat hij vrij nuchter. “Ik probeer het niet te dramatiseren en er zo gewoon mogelijk over te doen. Als je de hele dag gaat praten over ‘het einde nadert’, dan wordt het alleen maar erger in je hoofd. Mijn houvast is dat ik de wereld blijf volgen, want anders was ik allang te pletter gegaan. Het is vluchtgedrag en het verlengt mijn leven verder niet, maar ik heb me de laatste maanden zoveel mogelijk vastgehouden aan de strohalm: de wereld gaat door en ik wil er zoveel mogelijk bij zijn en alles zoveel mogelijk blijven volgen. Dat heet sterven in het harnas.”

De afgelopen maanden kreeg Max van Weezel tot zijn eigen verrassing veel ziekenbezoek van uiteenlopende politici uit Den Haag. Zelf premier Rutte kwam persoonlijk langs aan zijn ziekbed thuis. “Hij was allerhartelijkst.”

Het volledige gesprek met Max van Weezel in Het Marathoninterview is te beluisteren via de podcast De Diepte In.

{podcast audio="71163" caption="#3 Hans Simonse in gesprek met Max van Weezel" }
Ster advertentie
Ster advertentie