Achtergrond

Mogelijk Nederlands middel tegen hiv en andere virussen

  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijk Nederlands middel tegen hiv en andere virussen

[KRO-NCRV] De stof 16d zou in de toekomst hiv en andere virussen als hepatitis en knokkelkoorts kunnen bedwingen. Dat zegt Jan Willem Bakker van First Health Pharmaceuticals, het bedrijf dat de stof heeft ontwikkeld. ‘De hoop is dat er een perspectief is voor het uitroeien van een virus. Met de huidige generatie medicijnen kan dat hoe dan ook niet,’ aldus Bakker.


Een virus is tot op heden niet te bestrijden met medicijnen. Dat is voorbehouden aan bacteriën. Eerste onderzoek naar de stof 16d biedt de hoop dat de al met een virus besmette cel wel genezen kan worden. Dat zou een baanbrekend resultaat zijn.

Tijd
Bakker wijst erop dat de vlag nog niet uit kan omdat er nog veel testen gedaan moeten worden voordat er werkelijk een medicijn ligt. ‘Je kunt niet zeggen dat er binnenkort een nieuw geneesmiddel is voor hiv. Die weg is gewoon nog lang maar er is hoop.’ Bakker denkt wellicht wel voorrang te krijgen voor klinische testen met de stof. ‘We hebben een vrij generieke anti-virale werking. Zeker als het gaat om levensbedreigende virale ziekten als ebola.’


Ster advertentie
Ster advertentie