Achtergrond
BNNVARA

Dit is de beste speech van 2018

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de beste speech van 2018

Elke maand in De Nieuws BV is het vaste kost: de beste speech van de maand. En zo rond kerst is het tijd voor de climax in 'De beste Speech van het jaar'. Dit jaar werd ons vaste panel, Sywert van Lienden en Jurjen van den Berg, bijgestaan door Agnes Jongerius (PvdA) en Duane van Diest, politiek assistent van Sigrid Kaag. En de keuze? Die was zo gemaakt!

Het viertal was unaniem over de beste speech van het jaar. Het moest en zou de speech zijn van Emma Gonzalez bij de March for Our Lives. De jonge vrouw maakte met haar toespraak diepe indruk op het deskundig kwartet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De allerbeste speech van 2018

Op zaterdag 24 maart sprak Emma in de Amerikaanse hoofdstad een enorme menigte toe tijdens een demonstratie van jongeren die strengere wapenwetten eisen. Emma zit op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland (Florida) en overleefde het bloedbad waarbij veertien scholieren en drie leraren werden doodgeschoten.

In haar toespraak refereert Emma aan de 6 minuten en 20 seconden die de schutter nodig had om toe te slaan. Jurjen: "In die eerste 14 seconden van haar verhaal, ken je de kern. Ze zegt: wij hebben die 6 minuten en 20 seconden meegemaakt en die hebben ons leven voorgoed veranderd." Nadat ze alle namen van haar omgekomen vrienden en medeleerlingen heeft opgenoemd, laat ze een stilte vallen. Kijk hieronder wat ons panel ervan vindt:

De beste Nederlandse speech van 2018

De maandelijkse speeches rubriek van De Nieuws BV gaat vaak de hele wereld over. Maar ook in eigen land wordt natuurlijk gespeecht. Daarom heeft het kwartet ook nog de beste Nederlandse speech van 2018 gekozen. Voor Agnes Jongerius was dat zonder twijfel de speech van Lodewijk Asscher tijdens de herdenkingsdienst van Wim Kok.

Maar, één moet de beste zijn. En dat was de Abel Herzberglezing van Sigrid Kaag. Duane van Diest werkte mee aan die speech. Volgens Van Diest is de kern van de speech van Kaag: "Maar wat eromheen zit hebben we met meerdere mensen gemaakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Abel Herzberglezing

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking sprak de Abel Herzberglezing uit. Sywert: "Al jaren lang is die lezing relevant. Het zijn lezingen die altijd aansluiten bij de tijdsgeest en dat is hier ook. We kennen Sigrid Kaag eigenlijk als minister die een beetje terughoudend is en dat beschrijft ze ook."

Sywert: "Ze zegt, 'ik hoef me niet per se uit te spreken maar soms vind ik dat ik een streep moet trekken en mij moet kunnen uitspreken.' En precies wat haar drijft is ook het thema van haar lezing en dus ook een thema dat past bij deze tijd. Dat je soms fundamentele grenzen moet trekken en dat doet ze via de metafoor van de stilte en dat is natuurlijk schitterend."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie