Achtergrond
NOS

Gaat het te goed met de bever?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat het te goed met de bever?

Het gaat een beetje te goed met de bevers in Nederland. In Zuid-Nederland worden ze al een paar jaar doodgeschoten bij overlast, nu dreigt hetzelfde te gebeuren in het Noorden. Willy de Koning was journalist en heeft zich gespecialiseerd in de bever. Ze vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Het gaat te goed met de bever

"Naar schatting zijn er 5 duizend bevers in Nederland, waarvan en rond de 1500 in Limburg zitten", aldus De Koning.

Gevaarlijke situaties

In de jaren 80 zijn de dieren geherintroduceerd, onder andere in de Biesbos. En ze gedijen dus goed hier. Volgens De Koning gedijen ze extra goed in Limburg door de genetische ontwikkeling. Zo zijn er ook bevers de grens overgestoken vanuit Duitsland. Een ander punt is dat ze geen vijanden hebben in Nederland. De Koning is een echte liefhebber van het dier. Zo zorgt de bever voor meer biodiversiteit en kunnen ze helpen met het vasthouden van water via de dammen die ze bouwen. "Er zitten gewoon heel veel voordelen aan de bevers."

Toch ziet ook De Koning dat er in bepaalde gebieden te veel bevers zijn. "Of ze zijn niet wenselijk, omdat ze gevaarlijke dingen doen. Zoals graafschade, dat kan gevaarlijk zijn bij dijken", aldus De Koning. En dus willen meerdere provincies nu ook het dier gaan afschieten. Iets wat in Limburg al gebeurd. "Ze worden gevangen in een kooi, als ze er dan inzitten dan gaat er een seintje naar het waterschap. Ze gaan er dan naartoe en schieten het beestje dood."

Afschieten

"Officieel is de bever een beschermde diersoort, maar er worden ontheffingen verleend", aldus De Koning. Niet iedereen mag dus zo maar een bever afschieten. Al kan het in de toekomst ook worden uitgebreid. Bevers hebben een hecht gezinsleven en daarom proberen ze dan gelijk het hele gezin te doden. "Het risico is alleen dat er dan een ander gezin zich daar gaat vestigen. Dus moet het beveronvriendelijk gemaakt worden", aldus De Koning.

Op dit moment worden de dieren daarna vernietigt. De Koning wil liever dat hier een andere oplossing voorkomt. "Ik heb gehoord dat je het vlees ook kan eten. Ik heb het alleen zelf nooit geproefd." Er moeten dan alleen wel goede regels voor komen, zodat er geen stroperij komt.

Gaat goed met de bever

Ster advertentie
Ster advertentie