Achtergrond

Racen op gedachtenkracht

foto: Foto: still van srf.chfoto: Foto: still van srf.ch
  1. Nieuwschevron right
  2. Racen op gedachtenkracht

[EO] Toine Welling racet op gedachtenkracht. De dwarslaesiepatiënt uit Nijmegen won er afgelopen weekeinde een zilveren medaille mee tijdens de zogeheten Bionische Spelen in Zürich.

Via elektroden waarmee zijn hersenactiviteit werd opgepikt, kon hij met zijn gedachten een spel besturen. Met dit soort robotische hulpmiddelen willen de begeleidende St Maartenskliniek en het Donders Instituut gehandicapten zelfstandiger maken.

Welling deed mee in de categorie Brain Computer Interface. Door een beschadiging van zijn ruggenmerg is hij verlamd. Maar hij kon het poppetje in het spel laten bewegen doordat een computer zijn hersensignalen registreerde. Welling: "Ik had een kap op mijn hoofd met elektroden erop. Met mijn gedachten kan ik het poppetje dan verschillende bewegingen laten maken."

In Nederland komt er niemand

Hij vond de deelname aan de Bionische Spelen heel speciaal. Gehandicapten streden daar in verschillende categorieën tegen elkaar, met behulp van robotische hulpmiddelen. "De Zwitserse tv zond 8,5 uur live uit, en er waren 4500 bezoekers. Als je in Nederland iets voor gehandicapten organiseert komt er anderhalve man en een paardenkop", zegt Welling.

Het evenement was bedoeld om aandacht te vragen voor technologische toepassingen voor gehandicapten. "Ons streven is om hen zelfstandiger en onafhankelijker te laten worden", vertelt Noël Keijsers van de St. Maartenskliniek. "De ontwikkelingen op dat vlak gaan snel. In Oostenrijk is bijvoorbeeld al een rolstoel die vooruitgaat op hersenactiviteit. We kunnen steeds betere computerprogramma's ontwikkelen die hersensignalen kunnen oppikken".

Welling geniet ervan dat hij bij deze ontwikkelingen kan meehelpen. "Zij willen mensen met handicaps zoals dwarslaesie of ALS zo laten trainen dat bepaalde functies terugkeren door besturing van het brein. Denk aan: de gordijnen dicht doen, een muis bedienen. Dat is toch geweldig."

Beluister hier het gesprek over de Cybathlon bij Langs de Lijn en Omstreken.

Ster advertentie
Ster advertentie