Achtergrond

Waylon zet krumping op de kaart

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waylon zet krumping op de kaart

Gisteren werd Waylon op het Eurovisie Songfestival geflankeerd door vier krumpdansers die daar de nog relatief onbekende dansstijl in heel Europa op de kaart zette. Krumping is een relatief jonge en zeer expressieve dansstijl uit Amerika en kenmerkt zich door intense, harde spiertrekkingen met armen, benen en borst. We bespraken in De Nieuws BV het optreden van dansers van Waylon en de geschiedenis van deze indrukwekkende dansstijl. Dat deden wij met twee krumpdansers: Aissa Traoré en Orville Small.

Krumping

De van oorsprong Canadese Orville Small werd in 2004 wereldkampioen salsa maar nadat hij met krumping in contact kwam was hij voor de rest van z’n leven verkocht en liet hij salsa voor wat het was. “Ik zag een documentaire hierover en dacht: dit wil ik écht doen. Ik kende de dans niet en stond meteen voor de televisie mee te doen. Als ik daar nu aan terugdenk denk ik echt: boy what was I doing‘

Aissa Troaré is een van de weinige vrouwelijke krumpdansers in Nederland: “het is een door mannen gedomineerde kunstvorm. Maar er zijn zeker wel vrouwen. Maar als vrouw moet je wel voor jezelf strijden en boven de rest uitsteken.”

Herkomst

De dansstijl kwam rond 2001 op in de achterstandswijken van L.A., waar het werd gebruikt om gevoelens van woede en frustratie op een andere manier te uitten dan met geweld of gangcultuur. “In plaats dat je geweren gebruikt om elkaar af te schieten kun je naar de dansvloer om daar met elkaar de strijden zonder dat er iemand gewond raakt”.

De dansstijl kreeg in 2005 al veel aandacht dankzij de documentaire ‘Rize’ van filmmaker David Lachapelle.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook in de videoclip van Hung Up van Madonna spelen krumpdansers een belangrijke rol. In de jaren ‘90 hielp Madonna op een vergelijkbare manier om de dansstijl ‘Vogueing’ bij een groot publiek bekend te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie