Achtergrond

‘Je kunt niet elke aanslag op de voorpagina zetten’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Je kunt niet elke aanslag op de voorpagina zetten’

[KRO-NCRV] Heel Nederland is in de ban van de panda, daarom is er vandaag overweldigend veel aandacht voor de komst van twee van deze dieren naar Nederland, ook op de voorpagina's. Terecht zegt waarnemend hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant. "We proberen als krant een representatief beeld van de werkelijkheid te bieden en dat doe je niet door elke dag een aanslag op de voorpagina te zetten."

Daarnaast was er gisterenavond volgens Klok nog veel onduidelijk over de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, of het rivaliserende supporters waren, of wat de aard van de aanslag was. "Als je het dan op de voorpagina zet dan geef je er misschien weer te veel lading aan."

Quote

Ze maken een betere Telegraaf dan de Telegraaf

Jan-Kees Emmer, voormalig adjunct hoofdredacteur Telegraaf

Volgens Jan-Kees Emmer, mediaondernemer en voormalig adjunct hoofdredacteur van de Telegraaf, snapt de Volkskrant heel goed wat het land op dit moment bezig houdt. "Ze maken een betere Telegraaf dan de Telegraaf." Een goede afweging van de Volkskrant vindt Emmer.Pieter Klok vertelt dat de aanslag in Zweden dit weekend ook niet op de voorpagina stond. Je kunt niet elke aanslag op de voorpagina zetten volgens. "Hoe wrang het ook klinkt, het wordt op een gegeven moment toch het nieuwe normaal."

Liever een panda op de voorpagina

Volgens Emmer zijn dit journalistieke afwegingen die heel normaal zijn. Catherine Keyl, columnist en presentator, vindt dat er soms nog te veel aandacht is voor aanslagen. "Dan hebben ze precies hun doel bereikt." Een manier om het weg te laten ebben is volgens Emmer door het niet meer op de voorpagina te zetten. "Als er zoveel aanslagen zijn, dan gaat het vanzelf van pagina 1, naar 3, naar 9 en dan schiet het zijn doel voorbij." En daarom is het volgens Emmer ook veel gezelliger om op een dag als deze een panda op de voorpagina te hebben.

Ster advertentie
Ster advertentie