Achtergrond
AVROTROS

Annabel Nanninga: 'Je bent niet de optelsom van je vinkjes'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Annabel Nanninga: 'Je bent niet de optelsom van je vinkjes'

Zelf scoort ze vier vinkjes op de schaal van Joris Luyendijk, die inzichtelijk zou maken hoeveel privileges je hebt. Hoe meer vinkjes - het maximum is zeven - hoe meer privileges. "Dus dan ben ik minder zielig dan iemand die zwart is, maar zieliger dan iemand die man is", zegt de politicus in MISCHA! tegen Mischa Blok.

#21 - Annabel Nanninga - MISCHA!

Ze noemt het vinkjessysteem ‘extreemlinkse intersectionele lulkoek’ en de ophef eromheen vindt ze vermakelijk. "Dat een zevenvinker aan de haal gaat met een idee dat mensen met minder vinkjes al veel langer uitdragen, en dat naar hem wél geluisterd wordt. Nu is iedereen daar boos over. Je kunt het nooit goed doen in die hoek. Of je spreekt je uit en dan steel je de shine en het werk van andere mensen die minder vinkjes hebben. Of je spreekt je niet uit en dan profiteer je in stilte van al je privileges. Dus je kunt het nooit winnen met die gasten." Wie die gasten zijn? "Alles van D66 tot Bij1."

Racisme

In hoeverre heeft ze haar eigen positie als bijvoorbeeld Eerste Kamerlid voor JA21 te danken aan haar privileges? "Moeilijk te zeggen. Er zijn veel privileges die je gewoon hebt, waar je niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld een prettig stemgeluid, een goede opvoeding, ouders die nog bij elkaar zijn, etc. Je bent niet de optelsom van je eigen vinkjes. Hebben zwarte mensen soms te maken met racisme? Ja, ongetwijfeld, en daar moeten we ook voor opstaan als we dat zien gebeuren. Alleen het definieert je niet."

Klaas of Truus

Neerbuigend, vindt ze het, om mensen met minder privileges te roemen als het ze wél is gelukt om een goede positie te bemachtigen. "In bepaalde omgevingen kan het juist in je voordeel werken om minder privileges te hebben. Iemand die niet in Nederland is geboren vergeven we het eerder als diegene taalfouten maakt. Daarmee kan hij of zij eerder burgemeester worden dan iemand die Klaas of Truus heet."

Luister hier het hele interview met Annabel Nanninga terug!

#21 - Annabel Nanninga - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie