Achtergrond
AVROTROS

Thomas Dekker: ‘Alles omarmen wat je bent, dat is het allermoeilijkste'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Thomas Dekker: ‘Alles omarmen wat je bent, dat is het allermoeilijkste'

Oud profrenner Thomas Dekker probeert een nieuwe, betere versie van zichzelf te zijn. Een Thomas 2.0 zoals hij vertelt in MISCHA! Maar dat valt hem best zwaar: “Het is allemaal een stuk suffer. Sommige dingen zijn echt minder leuk nu. En ik ben juist iemand die heel extreem is, dan is dat best moeilijk.”

#58 - Thomas Dekker

Zijn doping- en drugsgebruik ten tijde van zijn wielercarrière, zijn vlucht in seks en alcohol. Hij biechtte het allemaal op in zijn geruchtmakende boek Mijn Gevecht uit 2016. Het bleek therapeutisch vertelt Dekker. “Het heeft mij erg geholpen. Ik heb veel dingen achter me gelaten. Ik ben gestopt met mijn sportcarrière, mijn relatie strandde. Ik moest mezelf herpositioneren. Dit voelt als een tweede gedeelte van mijn leven. En daar zit veel groei in. Al gaan het met vallen en opstaan.”

Spiegel

Twee dingen heeft hij echt aangepast vertelt hij. Zijn levensstijl. Zo stopte hij met alcohol. “Ik ben nu vaak de eerste die ’s avonds naar huis gaat.” En ook de manier waarop hij in een relatie zit, nam hij onder de loep. “Ik keek niet eerlijk naar mezelf. Ik deed altijd enorm mijn best voor de ander. Was ik alleen bezig de ander te sturen of te helpen. Ik projecteerde alles. Maar als ik dan in de spiegel keek was ik eigenlijk niet blij met wat ik zag.”

Zelfdestructieve kant

Hij heeft het roer omgegooid vertelt Dekker. En dat is dubbel. Het voelt goed niet meer te vluchten voor negatieve emoties of zich te verdoven met feesten en alcohol. Het rondje fietsen elke ochtend doet hem goed. Was het alleen al om het gelukshormoon dat hij dan aanmaakt. Maar ook in zijn nieuwe gezondere levensstijl is het zoeken. “Het is heel makkelijk om volgens een bepaald patroon te gaan leven waardoor mijn omgeving, de maatschappij met familie en vrienden weinig zorgen om me hebben. Maar het is ook belangrijk voor me om te realiseren dat ik niet zo verdomd hard naar mezelf hoef te zijn. Dat het goed is zoals het is. Het moeilijkste vind ik nog om te omarmen wat ik ben, met zowel met zelfdestructieve kant als mijn mooie kant. Zelfliefde is het allermoeilijkste.”

Luister hier het hele gesprek terug!

#58 - Thomas Dekker

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie