Achtergrond

'Misschien komt Dutchbat nooit van laffe imago af'

foto: www.knoopsadvocaten.nlfoto: www.knoopsadvocaten.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Misschien komt Dutchbat nooit van laffe imago af'

Het wordt moeilijk voor Dutchbat om ooit van het imago af te komen dat het laf heeft opgetreden in Srebrenica. Dat zei advocaat Geert-Jan Knoops in De Ochtend. Hij reageerde op de veroordeling van Ratko Mladic tot levenslange gevangenisstraf waarbij ook de rol van de Nederlandse militairen in de Bosnische enclave weer veelvuldig ter sprake kwam.

Ongenuanceerde berichten over Dutchbat

Gisteren werd het optreden van Dutchbat in veel media aangehaald met, volgens Knoops, verkeerde bewoordingen. "Weer werd het bericht verspreid dat onder de ogen van Dutchbat 8000 moslimmannen werden afgevoerd, terwijl de werkelijkheid veel gecompliceerder was", aldus Knoops. Ook de beelden van luitenant-kolonel Karremans met generaal Mladic zullen hem nog lang blijven achtervolgen, volgens de advocaat.

Nog te weinig begrip

Hij geeft wel toe dat er een lichte kentering zichtbaar is in de perceptie van het optreden van Dutchbat. Waar Nederland in eerste instantie heel hard oordeelde over het optreden van de troepen in Bosniƫ, wordt nu wel ingezien dat de missie vrijwel kansloos was. Knoops: "Maar voor veel Dutchbatters blijft toch het gevoel bestaan dat er te weinig begrip is geweest voor de situatie waarin ze toen verkeerden."

Opvang moet anders

Karremans heeft recentelijk een getuigenis afgelegd in een zaak van een andere Dutchbatter tegen de Nederlandse zaak en Knoops staat hem als advocaat bij. Onderdeel van die getuigenis is een pleidooi van Karremans voor een ander nazorgsysteem van militairen die op missie zijn geweest. "Karremans vindt dat veel intensiever en professioneler moet, zoals in landen als de VS en Canada", aldus Knoops. Karremans wijst er in de getuigenis verder op dat ook hij meerdere malen heeft gewaarschuwd dat de missie op voorhand kansloos was en dat hij zich in de kou gezet voelt.

Luister hier het gesprek

Ster advertentie
Ster advertentie