Achtergrond
EO

Hugo De Jonge sluit samenwerking met PVV niet uit

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo De Jonge sluit samenwerking met PVV niet uit

CDA-vicepremier Hugo de Jonge sluit niet uit dat het CDA in de toekomst gaat regeren met de PVV of het Forum voor Democratie, zo laat hij weten in Dit is de Dag.

De Jonge vertelt in het interview, dat op de fiets werd afgenomen, dat hij geïnspireerd is door Pim Fortuyn. "In de tijd dat hij opkwam was ik leraar in Rotterdam-Zuid. De dingen die hij benoemde, over mislukte integratie en de kwalijke kanten van de multiculturele samenleving, zag ik om me heen gebeuren. Ik vond het heel bijzonder dat hij dat aankaartte." De Jonge heeft nooit overwogen om zich aan te sluiten bij Fortuyn. "Het CDA sluit het best aan bij mijn mens- en samenlevingsvisie. Het is een echte middenpartij."

PVV

De Jonge stoort zich eraan dat steeds meer partijen niet met elkaar willen samenwerken. Zo ook in zijn eigen stad waar de grootste partij Leefbaar Rotterdam niet meedoet in het nieuwe college. "De politiek moet het goede voorbeeld geven", vindt hij. De vicepremier stemde destijds ook voor de gedoogsamenwerking tussen CDA en PVV bij het kabinet Rutte 1.

"Ik vind dat je moet samenwerken als zo’n grote groep mensen op de PVV heeft gestemd. Het enkele feit dat je het oneens bent met elkaar, vind ik geen goede reden om niet samen te werken. Dat is een slecht signaal naar de samenleving."

De Jonge was het wel eens met de beslissing van het CDA om na de laatste verkiezingen niet samen te werken met de PVV. “We hebben dat geprobeerd, dat is niet goed afgelopen." Maar voor de toekomst stelt hij: "In beginsel moet je altijd willen samenwerken met iedereen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Migratie

De Jonge vertelt in het gesprek verder dat zijn moeder actief is bij Vluchtelingenwerk Nederland. Ze hebben regelmatig discussies over casussen van asielzoekers. "Soms komen we eruit, soms niet."

Over het Oekraïense gezin met drie kinderen dat deze week werd uitgezet en waar veel ophef over was, zegt De Jonge: "Ik vind dat soort verhalen altijd vreselijk schrijnend. Maar als alle procedures doorlopen zijn en de rechter heeft gesproken, dan moet zo’n uitspraak worden opgevolgd. Anders hoef je geen asielwetgeving meer te maken." Het lokale CDA Culemborg is niet te spreken over de gang van zaken met het Oekraïense gezin, maar Hugo de Jonge stelt: "Met de enorme migratiestromen die er zijn, moet je streng zijn."

Tijs op de fiets met Hugo de Jonge

Ster advertentie
Ster advertentie