Achtergrond
KRO-NCRV

Ras en religie bij toekenning wapen? 'Dit zijn nazi-criteria'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ras en religie bij toekenning wapen? 'Dit zijn nazi-criteria'

Strafrechtadvocaat Frank van Ardenne is helder over het concept wetsvoorstel van het kabinet om ras, etniciteit en levensovertuiging mee te laten wegen bij het al dan niet toekennen van een wapenvergunning. "Dit waren de criteria van nazi-Duitsland om mensen te elimineren." Hij was het dan ook niet eens met de stelling inStand.nl: Het is een goed idee om ras en religie mee te wegen bij een wapenvergunning.

Als het aan het kabinet ligt moeten ras en etniciteit een rol gaan spelen bij het toekennen van een wapenvergunning. De politie zou van de regering ook mogen vragen naar de politieke opvatting van mensen die een wapenvergunning aanvragen en welke religie of levensbeschouwelijke overtuiging ze aanhangen. De nieuwe eisen staan in het laatst bekende concept van een wetsvoorstel waarover de Tweede Kamer zich moet gaan buigen. De wijziging van de Wet wapens en munitie is volgens het kabinet noodzakelijk vanwege verscherpte Europese richtlijnen.

Symboolpolitiek

Sander Duisterhof van de Koninklijke Nederlandse Schietsportassociatie noemt de conceptwet inSpraakmakers 'symboolpolitiek'. Duisterhof: "De gedachte die er achter zit is belachelijk. Onze leden zijn geen criminelen. Die zijn al tot op het bot gescreend. Je gaat terrorisme niet tegen door legale wapenbezitters aan te pakken. Ze moeten illegaal wapenbezit aanpakken."

D66 is kritisch

D66-Kamerlid Monica den Boer is kritisch op het wetsvoorstel. D66 maakt deel uit van de regeringscoalitie, toch vraagt Kamerlid Den Boer zich af of de maatregel effectief is. "Wij zijn geen voorstander van het verzamelen van dit soort bijzondere persoonsgegevens. De privacy-grens moeten we niet overschrijden", schrijft D66 in een reactie.

PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken kon ook niet in de uitzending reageren, maar liet vooraf weten de concepttekst 'belachelijk' te vinden en gaat er van uit dat de tekst nog wordt aangepast.

Quote

Het kan gewoon niet, punt

Privacy First

Volgens Vincent Böhre van Privacy First mag het registreren van etniciteit en religie voor het verkrijgen van een wapenvergunning simpelweg niet. "Het kan gewoon niet, punt. Het is verboden onder internationaal en Nederlands recht. Onze verwachting is dat dit onderdeel snel geschrapt zal worden omdat het juridisch onhoudbaar is."

Ster advertentie
Ster advertentie