Achtergrond
EO

'Hoeveel doden moeten er vallen voor een ander vluchtelingenbeleid?'

foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOUfoto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hoeveel doden moeten er vallen voor een ander vluchtelingenbeleid?'

Binnen de coalitiepartij ChristenUnie is grote verdeeldheid ontstaan over de opstelling van het kabinet na de brand in vluchtelingenkamp Moria. "We waarschuwen al jaren voor de situatie in het vluchtelingenkamp. We kunnen na deze brand niet meer met hetzelfde beleid doorgaan", aldus Antonie Fountain, die namens een groep bezorgde CU-leden een open brief schreef aan partijleider Gert-Jan Segers.

Hierin roept hij de partij op afstand te nemen van het huidige kabinetsbeleid. "Ik had vanmorgen om tien uur het idee, om twaalf uur had ik vijftig handtekeningen en nu al enkele honderden."

Video niet beschikbaar

CU-Kamerlid Joel Voordewind reageert in Dit is de Dag: "Wij roepen ook al jaren dat we een eerlijke herverdeling willen. We hebben vanmorgen direct de coalitie bijeengeroepen, waarin we hebben gevraagd meer te doen, maar daar zijn we niet over uit."

Op de oproep van Fountain om meer stelling te nemen reageert hij getergd: "Ik kan wel roepen dat ik alle kinderen hierheen wil halen, maar daar krijg ik geen meerderheid voor. Ik kan het wel roepen en dan ben ik ongetwijfeld de held van de achterban, maar ik zit hier om iets concreets voor die kinderen te doen en dat gaat nu helaas in kleine stapjes."

Antonie Fountain pleit ervoor dat Nederland op zijn minst duizend vluchtelingen opneemt: "Laten we er als partij voor knokken. Als de coalitie het niet zegt, dan zeggen wij het maar als coalitiepartij", aldus het bezorgde CU-lid. "Als zo’n brand als die van vannacht niet leidt tot een nieuw beleid, hoeveel doden moeten er dan wel vallen voor een nieuw beleid? Dat is een oprechte vraag, waar ik heel graag het antwoord níét op wil hebben."

Brand in Moria

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie