Achtergrond
EO

NPO Radio 1 bij de les: 'Geef islamitische school een kans'

foto: De school in aanbouw / Foto: ANPfoto: De school in aanbouw / Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NPO Radio 1 bij de les: 'Geef islamitische school een kans'

Geef de nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam een kans. Dat zegt het Amsterdamse raadslid Rutger Groot Wassink van GroenLinks bij Dit is de Dag.

"Ik ben geen fan van deze school, maar we hebben nou eenmaal onderwijsvrijheid in ons land, dus laten we nu ophouden met zeuren." Groot Wassink vindt het de verantwoordelijkheid van de onderwijsinspectie om toe te zien op de prestaties van de school.

'Geef islamitische middelbare school een kans'

Redouan Boudil, bestuurder van meerdere islamitische basisscholen, vindt de komst van het omstreden Cornelius Haga college wel een slechte zaak. "Ze hebben het islamitisch middelbaar onderwijs de afgelopen zes jaar gegijzeld in juridische procedures en rechtszaken. De oprichting van een school moet op een positieve manier gaan, en niet met jarenlange strijd."

Boudil is teleurgesteld dat de oprichters geen samenwerking met hem hebben gezocht. Hij heeft ook geen vertrouwen in de kwaliteit van het onderwijs op Cornelius Haga. "Ik wil dat wel hebben, maar ze communiceren totaal niet met de buitenwereld over wat ze doen, en hoe ze het gaan doen." Bijna alle islamitische basisscholen in Amsterdam adviseren hun kinderen om niet naar de middelbare school te gaan.

Af van artikel 23

Groot Wassink wil eigenlijk helemaal af van artikel 23 in de Grondwet, dat de onderwijsvrijheid regelt. Aparte scholen op basis van religie leiden volgens hem tot segregatie. "In mijn ideale wereld gaan kinderen samen naar openbare scholen. Mensen mogen hun kinderen van alles bijbrengen op het gebied van geloof, maar doe dat in eigen tijd en financier het zelf."

Boudil ziet juist een voordeel in islamitische scholen. "We kunnen kinderen niet alleen onderwijs maar ook zelfvertrouwen meegeven. En we geven hen ook kennis om zich te weren in een harder wordende samenleving."

Maandag debatteerden Wim Kuiper en Alexander Rinnooy Kan al over de invulling die we geven aan Artikel 23. Luister hier dat debat terug.

NPO Radio 1 bij de les

De hele week staat NPO Radio 1 in het teken van het onderwijs. We zijn op zoek naar ideeën om het onderwijs beter te maken! Wil jij je punt maken? Kom langs bij de schoolbus van NPO Radio 1 die iedere dag op een andere plek staat. Of laat het weten via: nporadio1.nl/bijdeles.

Ster advertentie
Ster advertentie