Achtergrond

Hoofdredacteur Nu.nl door het stof na kopiëren stuk

foto: Screenshot Nu.nlfoto: Screenshot Nu.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdredacteur Nu.nl door het stof na kopiëren stuk

Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman van Nu.nl is vrijdagmorgen diep door het stof gegaan, nadat een dag eerder één van zijn medewerkers een stuk van Volkskrant-journalist Maarten Keulemans had gekopieerd. “Ik neem aan dat hij dit ook hoort en zich in een hoekje zit te schamen.”

Keulemans werd kwaad nadat hij een artikel over vaccins tegen kanker van zichzelf terugvond op de nieuwssite. “Tot mijn stomme verbazing was het van A tot Z mijn tekst, inclusief citaten die ik had opgeschreven uit monde van wetenschappers uit Duitsland en Amerika. Het enige wat er extra in stond was het zinnetje ‘dit meldt De Volkskrant’.”

Keulemans meldde het incident op Twitter. “Nadat ik een paar haatvolle tweets de wereld in had gestuurd, werd wel meteen netjes excuses aangeboden. Toch denk ik: als ik niet aan de bel had getrokken, dan had het stuk er nu nog steeds gestaan.”

Excuses

Ook NU-hoofdredacteur Hoekman is er niet blij dat het stuk zo verschenen is. “Dit slaat echt alles. Ik dacht: wat moet ik doen? Moet ik deze persoon symbolisch ontslaan?,” vertelde hij vanmorgen in het Mediaforum op NPO Radio 1. “Dit was een jongen die in zijn inwerkperiode zat en over de schreef is gegaan. We hebben hem een waarschuwing gegeven en de kans om te bewijzen dat dit niet bij zijn werkzaamheden hoort. Ik kan voor de bühne iemand ontslaan en dat is misschien heel stoer en krachtig, maar dat vind ik niet helemaal fair.”

Hoekman legt uit dat niet alle stukken vooraf gecontroleerd worden. “Misschien moeten we daar nog eens naar kijken. Bij stukken die minder haast hebben, hebben we het ‘4 en 6-ogen principe’, maar dan kijken we meer of het taalkundig goed is.” Ook wil hij op zijn redactie te rade gaan of alles in het inwerkproces wel goed gegaan is.

Churnalism

Keulemans zegt vaker last te hebben van journalisten die zijn stukken overschrijven. “Als wetenschapsredacteuren staan wij aan de basis van het nieuws. Wij vertalen dingen die in een laboratorium gebeuren naar nieuwsstukken. Dan reken ik zelf dingen uit en vraag ik dingen na, die je alleen van de wetenschapper zelf kunt horen. Later zie ik daar dan weer allerlei dingen over verschijnen.”

De journalist noemt dit churnalism. “Het overschrijven van nieuws van een andere bron.”

Credits voor maker

Volgens de hoofdredacteur van Nu.nl is de website normaal gesproken erg ruimhartig met het vermelden van de brenger van het nieuws. “Wij hebben het beleid om zoveel mogelijk credits naar de juiste personen toe te schrijven. Ook schrijven we niet letterlijk dingen over en was dit stuk te lang. Je moet ook nog iets te lezen hebben op de website van De Volkskrant.”

Ster advertentie
Ster advertentie