Achtergrond
BNNVARA

Asscher: 'Uiteindelijk zijn die bootjes deel van het probleem en niet van de oplossing'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher: 'Uiteindelijk zijn die bootjes deel van het probleem en niet van de oplossing'

'Je hebt een gecontroleerde manier van migratie nodig, wil dit niet de sfeer in Europa verder vergiftigen', waarschuwt PvdA-leider Lodewijk Asscher in De Nieuws BV: 'Je vangt mensen op en geeft ze toegang tot de verzorgingsstaat, maar dat kan alleen als er ook grenzen zijn.' Maandagavond spreekt hij met andere Europese leiders van sociaaldemocratische partijen over de migratiecrisis.

Solidariteit

Asscher ziet hoe de worstelingen van verschillende landen met dit onderwerp de eenheid in Europa bedreigen. "Solidariteit, daar begint het mee. Ik begrijp ook wel dat Italië het moeilijk heeft. Rutte zei in 2014 nog dat Zuidelijke landen gewoon geografische pech hebben. Dat is onvoldoende."

Al hoeft voor Asscher een boot als de Aquarius met meer dan zeshonderd migranten aan boord niet aan te meren in Rotterdam. "Dat lijkt mij voor de mensen aan boord niet een verstandige oplossing. Uiteindelijk zijn die bootjes deel van het probleem en niet van de oplossing."

Europese top

Eind volgende week is er een Europese top over de migratiecrisis. "Eigenlijk is het aantal migranten dat Europa binnenkomt op dit moment nog niet zo groot," zegt Asscher. "Maar als we niet nu een Europese oplossing verzinnen dan ben ik bang dat als die getallen groter worden, Europa uit elkaar valt."

Asscher (PvdA) over migratiecrisis: 'links vindt het moeilijk om voor beheersing te kiezen'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie