Achtergrond
KRO-NCRV

Waarom we onze taal moeten dekoloniseren

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we onze taal moeten dekoloniseren

Het magazine Oneworld gaat stoppen met neokoloniale woorden. Journalisten moeten het voortouw nemen in de dekolonisatie van de taal, vinden zij. Een goed idee, zegt schrijver en columnist Marianne Zwagerman in het Mediaforum op NPO Radio 1, want vaak beseffen we niet wat we eigenlijk zeggen. “Als je mensen wilt kwetsen, doe het dan vooral, maar doe het wel bewust”.

“Onze taal is doorspekt met kolonialisme, neerbuigendheid en het witte, westerse perspectief”, schrijft Oneworld. Dat is vooral zichtbaar bij berichtgeving over ‘ontwikkelingslanden’, een term die het magazine niet meer wil gebruiken. Andere voorbeelden? ‘Empoweren’, of ‘een stem/gezicht geven’, daar gaat een reddersyndroom vanuit, vindt het magazine. Je kunt het veel beter hebben over ‘versterken’ en ‘mensen een podium bieden’.

Halfbloedje

Zwagerman vindt discussie over taalgebruik heel nuttig. “Heel vaak zeg je iets, zonder dat je beseft wat je nou precies bedoelt. Er zit heel veel onbewust taalgebruik in.” Zelf werd ze jaren geleden al gecorrigeerd door een vriendin toen ze haar dochter een ‘halfbloedje’ noemde. “Dat kan natuurlijk echt niet!’

Jaren vijftig-beeld van de wereld

Historicus Rutger Bregman: “We hebben heel vaak nog een jaren vijftig-beeld van de wereld. Andere landen zijn arm en ziek en die moeten we helpen. Maar dat is al niet meer zo. Heel veel landen zitten in het midden. In het woord ‘ontwikkelingslanden’ zit dat ook: ze zijn nog niet waar wij zijn.”

We leven in een tijd waarin belangrijke discussies worden gevoerd, signaleert Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen. Ook de #metoo-kwestie is er een voorbeeld van, zegt hij. “En revoluties slaan altijd een beetje door, en op een gegeven moment komt er dan weer balans.”

Alternatief gezocht

De hele lijst van Oneworld is hier te vinden. En ze zoeken nog een alternatief voor ‘ontwikkelingslanden’. Suggesties zijn welkom.

Ster advertentie
Ster advertentie