Achtergrond

Premier moet verantwoordelijk zijn voor bevingsproblematiek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier moet verantwoordelijk zijn voor bevingsproblematiek

Het ligt voor de hand dat de premier van het nieuwe kabinet de afhandeling schade door gaswinning zelf in de hand neemt. Dat zei Tjibbe Joustra vandaag in Stand.nl op NPO Radio 1.

De voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wil dat de overheid de afhandeling van schade overneemt van de NAM. “Wat duidelijk is, is dat de schadeafwikkeling gefragmenteerd is. Elke schade heeft zijn eigen regeling, er zijn heel veel organisaties bij betrokken. Formele eisen zijn bijna doorslaggevend geworden,” stelt hij na onderzoek. “Het kan niet zo zijn dat bewoners met schade blijven zitten.”

De boodschap is vrijwel identiek aan die van twee jaar geleden. “Er is veel gebeurd, maar het gaat mank op een aantal fundamentele punten. Je kunt het de NAM niet kwalijk nemen dat ze vanuit hun eigen perspectief opereren. Je zult dus de spelers moeten wisselen. Pas dan kun je daadwerkelijk en geloofwaardig wat doen.”

Wat is veilig?

Volgens Joustra is het ook beter om de afhandeling van schade bij de NAM weg te halen. “Dat hele veld van al die regelingen moet je tegen het licht houden: zijn ze toegesneden op de burgers of de financiële afhandeling achteraf?" Zijn organisatie denkt het laatste.

Daarnaast moet antwoord komen op de vraag wat veilig is. “De consensus over wat een veilig niveau is ontbreekt. Er wordt al heel lang gediscussieerd over wat veilig is. In de verkiezingstijd, maar ook daarvoor.”

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie