Naar homepage
Achtergrond

Vloggende kinderen: 'Ik zou er echt mee oppassen'

foto: NPO 3foto: NPO 3
  1. Nieuwschevron right
  2. Vloggende kinderen: 'Ik zou er echt mee oppassen'

De documentaire 'Mijn dochter de vlogger' zorgde voor veel ophef. Jonge kinderen die fulltime bezig zijn met vloggen, is dat een vrijwillige hobby of neigt het naar kinderarbeid. In De Nieuws BV bespreken YouTuber Mascha Feoktistova, Omar Kbiri, co-founder van Maak en Veed en jurist Charlotte Meindersma de regels voor kinderen.

In de documentaire krijg je een kijkje in de wereld van drie kindvloggers en hun ouders. Je ziet hoe Jaydie (3), Jaylinn (9) en Nina (13) dagelijks bezig zijn met hun kanalen op YouTube en Instagram en hoe fanatiek hun ouders helpen bij het maken van video's en zorgen dat hun kinderen meer likes en volgers krijgen.

Mascha Feoktistova begon twaalf jaar geleden met het YouTube kanaal Beauty Gloss en heeft grote bezwaren tegen kinderen die op jonge leeftijd vloggen. "Ik ben geschrokken van de documentaire." Feoktistova reageerde vorige week op een Tweet van presentator Tim Hofman, waarin hij zich afvroeg of het wettelijk gezien mag dat kinderen online reclame maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen duidelijke wetgeving

Of het echt kinderarbeid is, is lastig te zeggen. Jurist Charlotte Meindersma legt uit dat er eigenlijk geen duidelijke definitie is. Zijn bijvoorbeeld alleen de betaalde video's die je maakt om een product te sponsoren werk, of ook de video's waar je vooral likes mee genereert zodat je een opdracht krijgt?

Quote

Als je er duidelijk wetgeving over hebt, dan is het makkelijker om te handhaven.

Charlotte Meindersma

Meindersma maakt de vergelijking met de podiumkunsten. Voor kinderen die in een reclames spelen zijn strenge regels over hoeveel uur dat per dag mag en er moet een ontheffing worden aangevraagd. Feoktistova snapt de vergelijking en vindt dat je YouTube werkzaamheden daarmee wel kunt vergelijken en vindt daarom dat er bepaalde regelgeving moet komen. "Als je voor de camera moet gaan zitten en iets moet zeggen, word je eigenlijk aan het werk gezet."

Vloggen wordt steeds de laatste jaren steeds groter en echte regels zijn er nog niet. Meindersma vertelt dat tot een jaar geleden dit gesprek nog niet op tafel lag. Zij wil dat de Eerste en Tweede Kamer hierover in gesprek gaan." Als je er duidelijk wetgeving over hebt, dan is het makkelijker om te handhaven."

Kinderen en ouders voorlichten

Omar Kbiri is de oprichter van de VEED awards, de oscars voor YouTubers en hij was lange tijd manager van diverse YouTubers. Hij is van mening dat kinderen vanaf een jaar of twaalf zelf kunnen bepalen of zij op YouTube willen verschijnen. Wel zegt Kbiri dat je als ouder kind moet voorlichten en wat erbij komt kijken als je dit gaat doen.

Quote

Ik vind het een gevaarlijk iets zodra ouders heel veel beslissingen gaan maken voor het kind.

Omar Kbiri

"Ik vind het een gevaarlijk iets zodra ouders heel veel beslissingen gaan maken voor het kind. Het is pedagogisch gezien niet verantwoord en daar mag best wel wat verder op ingezoomd worden. Er zijn in de breedste zin van het woord zoveel nieuwe aspecten op het gebied van social media die onze jeugd aan gaat. Daar moet een grote stap in worden gemaakt", zegt Kbiri.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie