Achtergrond
AVROTROS

Rob Goossens: 'In Hilversum zijn 9 bronnen nog steeds geen bron'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob Goossens: 'In Hilversum zijn 9 bronnen nog steeds geen bron'

RTL Boulevard-mediaverslaggever Rob Goossens vindt media volstrekt onbelangrijk. “Ik vind het machtig interessant. Maar belangrijk is het niet,” zegt hij in MISCHA!.

#77 - Rob Goossens - MISCHA!

“Hoe onbelangrijk media zijn, merkte ik toen ik er over ging schrijven”, zegt Goossens die voorheen politiek- en daarna financieel redacteur was. “Toen ik over politieke of financiële onderwerpen schreef, was er vanuit de tekst volstrekt duidelijk welke kop er boven moest komen te staan. Bij media was dat anders, boven die verhalen kon ik werkelijke elke kop laten zetten. Ik kan spelen met de tekst waardoor het hele verhaal verandert. Ik vind dat leuk, maar het geeft ook de totale relativiteit ervan aan.”

Negen bronnen

Als iemand hem tipt met nieuws, probeert hij te achterhalen of de bron betrouwbaar is, welk belang die bron bij het toespelen van die informatie heeft en of het nieuws ergens zwart of wit staat. En hij checkt het nieuws bij andere bronnen. En vooral dat laatste is ingewikkeld in Hilversum, vertelt hij. “Eén bron is geen bron. Maar in Hilversum zijn 9 bronnen nog steeds geen bron. Vaak blijkt dat al die mensen dan met elkaar hebben gesproken en met z’n allen een enorm lulverhaal hebben lopen te verkondigen.”

Hoor en wederhoor

Er moet volgens Goossens altijd een heel serieuze poging tot hoor en wederhoor zijn gedaan. “Maar als iemand drie dagen zijn telefoon niet opneemt of berichtjes wél ontvangt, er blauwe vinkjes bij staan en het vervolgens urenlang stil is, dan moet je je afvragen of het wel zin heeft om daarop te wachten.’’

Luister hier het hele gesprek terug!

#77 - Rob Goossens - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie