Achtergrond
HUMANVPRO

Buitengesloten: op zoek naar harde cijfers over het leven op straat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buitengesloten: op zoek naar harde cijfers over het leven op straat

Het aantal dak- en thuisloze jongeren is sinds 2009 meer dan verdrievoudigd, zo becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek het afgelopen jaar. Opmerkelijk, want in dezelfde periode regende het ambitieuze plannen om zwerfjongeren van straat te krijgen.

Er gaat dus iets mis, maar wat precies? Argos-journalisten Joline Cramer en Remy van den Brand gaan de komende tijd op zoek naar antwoorden. In de uitzending van vandaag presenteerde de twee onderzoekers een nieuw project: 'Buitengesloten'.Hoe kan het dat in een welvarend land als Nederland zoveel jongeren buiten de maatschappij leven? En wat is er terechtgekomen van alle ambitieuze plannen die door de jaren heen zijn bedacht om deze jongeren te helpen? Vragen die beide onderzoekers met hulp van het publiek willen beantwoorden. Hoeveel zwerfjongeren zijn er bijvoorbeeld per gemeente en verschillen die gemeenten in hun aanpak?

Lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de hulp en opvang van zwerfjongeren. Om te weten of hun beleid werkt - en om hun budgetten te bepalen - zouden ze dus moeten weten hoeveel jongeren in hun regio rondzwerven. De twee Argos-onderzoekers deden daarom een inventarisatie onder meer dan veertig zogeheten 'centrumgemeenten', die belast zijn met de opvang. Hebben die hun huiswerk op orde? Het lijkt een simpele vraag, maar de antwoorden die binnenkomen, roepen alleen maar meer vragen op. Gemeenten blijken allemaal verschillende definities te hanteren, ze halen hun aantallen uit verschillende bronnen, tellen op andere momenten en kunnen vaak alleen maar grove schattingen maken.

Wil je meer weten?

Lees hier het achtergrondartikel: ‘Hoeveel zwerfjongeren zijn er per gemeente? We belden er 44 en dit is wat ze ons vertelden.’

De definitie van dakloze jongeren al ‘sinds jaar en dag’ een discussiepunt, zegt Rina Beers van de branchevereniging voor maatschappelijke opvang Valente in reactie op de bevindingen van Argos. ‘Die discussie verhindert soms ook dat adequate actie wordt ondernomen.’ Zij vindt dat jongeren die niet beschikken over eigen onderdak en op wisselende plekken slapen (zoals bijvoorbeeld bij kennissen op de bank) ook tot de groep dakloze jongeren gerekend moeten worden. Niet iedere gemeente heeft deze groep kwetsbare jongeren goed in kaart. Beers: ‘Zonder adequate data over deze groep is het lastig om effectief beleid te maken.’

Buitengesloten, op zoek naar harde cijfers achter het leven op straat

Buitengesloten

Het Argos-onderzoek Buitengesloten is sinds vandaag officieel van start. De redactie wil prangende onderzoeksvragen op een nieuwe manier beantwoorden, namelijk: met hulp van het publiek. Op de website van Argos zullen ze de komende tijd regelmatig verslag doen van hun bevindingen. Het publiek kan helpen door tips in te sturen, maar bijvoorbeeld ook door data te verzamelen. Leef je zelf op straat (of deed je dat vroeger)? Ben je werkzaam in de hulpverlening, voor een gemeente of anderszins verbonden met de problematiek waarmee zwerfjongeren kampen? Ga dan naar de website van Argos en deel je verhaal.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie