Naar homepage
Achtergrond

Kwestie Han Ten Broeke: 'Duidelijk dat hier sprake is van grote ongemakkelijkheid'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kwestie Han Ten Broeke: 'Duidelijk dat hier sprake is van grote ongemakkelijkheid'

VVD-Kamerlid Han ten Broeke stapte gisteren op na een publicatie van HP/de Tijd. Het maandblad schrijft over de ‘grensoverschrijdende’ relatie tussen Ten Broeke en een medewerkster van de partij, vijf jaar geleden. Terecht dat dit verhaal, waar beide partijen in 2013 al afspraken over maakten, nú naar buiten komt?

Grote ongemakkelijkheid

Daarover gaat het deze ochtend in het Mediaforum op NPO Radio 1. "Als je dit soort dingen als journalist niet zou doen kunnen we de onderzoeksjournalistiek wel afschaffen”, zegt journalist en oud-Duitslandcorrespondent Margriet Brandsma. "Het is duidelijk dat hier sprake is van grote ongemakkelijkheid. Het feit dat Ten Broeke toegeeft dat de relatie eigenlijk niet kon, zegt wat mij betreft: de publicatie valt zeer te rechtvaardigen."

Het morele aspect

In een verklaring erkent Ten Broeke inderdaad de ongelijkwaardigheid van de relatie. "Niet in de zin van macht of gezag, maar wel gezien het feit dat ik Kamerlid was en zij een medewerkster van midden twintig", schrijft hij.

Volgens Brandsma laat de kwestie goed de cultuur binnen de VVD zien. "Ze kijken altijd naar het juridische aspect. Ook in dit geval werd er een advocaat bijgehaald en een overeenkomst gesloten. Maar er wordt weinig naar het morele aspect gekeken." En dat terwijl de huidige partijvoorzitter Christianne van der Wal integriteit hoog op de agenda heeft gezet.

Libido van Ten Broeke

"Het is inderdaad een integriteitskwestie", zegt Marc Josten, hoofdredacteur van omroep Human en vanmorgen eveneens te gast in het Mediaforum. "Maar dit is wel van een andere orde dan de zaak Henry Keizer, de crematiekoning. Daar gaat het echt om: hoe ga je om met de publieke zaak, met mijn en dijn." Overigens heeft Josten er moeite mee dat nu de doopceel rondom het libido van Ten Broeke wordt gelicht. De Telegraaf meldt vanmorgen dingen als: 'Hij kon het bijzonder goed met Jeanine Hennis vinden..', 'een invloedrijk VVD’er vroeg zich af met wie Ten Broeke het níet deed' en 'ook weten we dat Ten Broeke eens ‘op heterdaad’ is betrapt, vrijend op de stoel van de Tweede Kamervoorzitter'.

'Daar zit ik niet op te wachten'

Josten: "Een jaar of twintig geleden was er een soort algemene lijn onder journalisten: als een persoonlijk verhaal echt van invloed is op het functioneren van een politicus publiceer je, anders niet. Dat er nu allerlei mensen anoniem over het seksleven van Ten Broeke beginnen, is niet meer relevant."

Daar is Brandsma het mee eens. "Ik zit daar niet heel erg op te wachten, het gaat om deze kwestie. Dat hij een reputatie als rokkenjager heeft, tja."

Ster advertentie
Ster advertentie