Achtergrond

Beatrice de Graaf: 'Laat terrorisme maar een keer naar pagina 3 gaan'

foto: ANP/Bas Czerwinskifoto: ANP/Bas Czerwinski
  1. Nieuwschevron right
  2. Beatrice de Graaf: 'Laat terrorisme maar een keer naar pagina 3 gaan'

[KRO-NCRV] Terrorisme-expert Beatrice de Graaf adviseert niet te veel aandacht te geven aan terrorisme. "Het is, hoe gruwelijk ook, meer van hetzelfde. Laat het dan maar een keertje naar pagina 3 gaan, zonder die foto's."

Op dat punt is zij het helemaal eens met de woorden van Volkskrant-columnist Arnon Grunberg, die in zijn krant schrijft dat terrorisme profiteert van alle aandacht die wij eraan geven.

De Graaf was vanochtend te gast bij het programma De Ochtend. Zij is een van Nederlands bekendste terrorisme-experts. Maar na de recente aanslagen van Cambrils en Barcelona verscheen zij niet in de media. "Ik was er zelf een beetje moe van, en ook een beetje moedeloos", aldus de terrorisme-expert.

24 uur wachten

Als De Graaf ingaat op uitnodigingen hanteert zij voor zichzelf de regel dat zij dat niet meteen na een aanslag doet. Zij probeert minimaal 24 uur te wachten om informatie en context te verzamelen. Zij pleit er voor dat anderen dat ook doen: "Ik denk dat we ons allemaal wel eens een adempauze mogen gunnen, je moet elkaar tijd geven om na te denken".

De Graaf voegt daaraan toe dat terroristen altijd de gruwelijkheid van hun vorige aanslag moeten overtreffen om dezelfde mate van aandacht te bereiken. Volgens haar laten landen als Groot-Brittannië en Israël zien hoe je beter om kunt gaan met aanslagen. "Dat soort landen zijn eraan gewend, aanslagen hebben daar geen groot effect meer."

Ster advertentie
Ster advertentie