Achtergrond
EONOS

‘De kracht van een Candlelight-gedicht is de eenvoud’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘De kracht van een Candlelight-gedicht is de eenvoud’

Al vijftig jaar draagt Jan van Veen typische Candlelight-gedichten voor van luisteraars, die bekend staan om zijn eenvoud. Onderzoeker Kila van der Starre wil erop gaan promoveren. Beiden zijn te gast in Langs de Lijn En Omstreken.

Het geheim van een Candlelight-gedicht

Van Veen was in eerste instantie erg verbaasd dat er iemand is die wil promoveren op zijn Candlelight-programma. "Hoe kon je hier nou onderzoek naar doen? Maar nadat ik Kila had ontmoet en zij mij uitlegde waar het om ging, snap ik wel dat ze het wil doen." Van der Starre merkt dat er veel vooroordelen over bestaan. "Bijvoorbeeld dat er veel clichés in zitten en dat de schrijvers niet hebben nagedacht over de vorm."

Rijmwoorden

Woorden als hart, liefde, pijn en zijn komen vaak terug in de Candlelight-gedichten. "Heel veel dichters zeggen dat je dat soort grote woorden niet mag gebruiken, maar juist die emotie moet beschrijven. Maar het is juist die herkenbaarheid die emoties op kunnen wekken. En over die vorm: ik probeer te nuanceren dat schrijvers zomaar wat emotie op papier hebben gezet. De kracht van een gedicht is juist de eenvoud. En Jan leest al 50 jaar die gedichten voor, nu op de zondagavond."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De gedichten die Van Veen voorleest zijn verwoordingen van gevoelens die leven bij de luisteraars. "Men vindt zich ook vaak in de tekst, ook al is het niet voor ze geschreven. Het weergeven van verdriet en ellende waarbij je denkt, verrek, ik heb precies hetzelfde meegemaakt. Om dit te bereiken moeten de gedichten simpel zijn. Anders is het moeilijk te begrijpen."

Heimelijke boodschappen

Vijftig jaar geleden begon Van Veen met zijn Candlelight. Eigenlijk per toeval door een luisteraar die een gedicht instuurde. "Mijn technicus zei, lees het voor op de radio. Na dat ene gedicht zaten de postzakken vol met meer gedichten. De eerste teksten gingen vooral over heimelijke boodschappen, van scholieren onder elkaar die dan niet durfden te zeggen dat ze elkaar leuk vonden, dus dat maar deden via een gedicht."

Tegenwoordig gaan de gedichten veel meer ook over verdriet. Van Veen heeft al meerdere thema-uitzendingen gemaakt over bijvoorbeeld de MH17 en Anne Faber. "En dan ben ik ook net zoveel mens als jij, ook na vijftig jaar, dus die gedichten over die gebeurtenissen raken mij nog steeds."

Net als honderden andere Nederlanders heeft presentator Robbert Meeder van Langs de Lijn En Omstreken ook gedichten ingestuurd voor Candlelight. Helaas voor hem heeft Jan van Veen er nooit een voorgelezen. Omdat Mister Candlelight nu in de studio was, besloot Meeder een zelfgeschreven gedicht voor te dragen, over zijn vrouw.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie