Achtergrond
BNNVARA

Asperges koken voor de koning: een droom die uitkomt voor Dick Middelweerd

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Asperges koken voor de koning: een droom die uitkomt voor Dick Middelweerd

Wat eet de koning op zijn verjaardag? Asperges natuurlijk! En hij hoeft die zelf niet klaar te maken, dat gaat Dick Middelweerd, chef van tweesterren restaurant de Treeswijkhoeve, voor hem doen. "Het is toch wel een droom die uitkomt", zegt hij in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Ter plekke in Veldhoven: ASML, de harmonie en asperges voor de koning - Dijkstra & Evenblij ter plekke

Het aspergeseizoen is begonnen, dus op de Veldhovense aspergekwekerij van familie Kelders zijn ze volop aan het oogsten. Door het winterse weer aan het begin van de maand is de oogst wat later op gang gekomen, maar inmiddels draait de boel op volle toeren. Maar, "de maand mei, dat is echt een aspergemaand", zegt Kees Kelders.

Asperges voor de koning

Wie ook van asperges zal smullen, is koning Willem Alexander. Op zijn verjaardag krijgt hij het witte goud voorgeschoteld door chef Dick Middelweerd. "We kijken naar de seizoenen", dus daarom heeft de chef voor asperges gekozen. De koning krijgt een veganistische burger met asperges voorgeschoteld. "Dan is de asperge het 'augurkje van de hamburger', zeg maar", zegt Middelweerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar, in Dijkstra en Evenblij ter plekke wordt er gesmuld van asperges 'op z'n Brabants'. Middelweerd: "Dat is zoals alle gezinnen het eten hier in Brabant, met een plakje ham, jonge, nieuwe aardappelen en een eitje erbij."

Droom die uitkomt

Zenuwachtig is Middelweerd niet, om zijn aspergecreatie aan de koning te serveren. "Ik vind het leuk", zegt hij. "Ik heb altijd tegen mijn moeder gezegd, ik zou zo graag een keer voor de koning koken. Mijn moeder zei gelijk, 'je droomt komt uit'. En dat is ook wel een beetje zo."

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie