Achtergrond

‘Trump mogelijk gevaarlijker dan Nixon’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Trump mogelijk gevaarlijker dan Nixon’

[KRO-NCRV] Met het lekken van geheime informatie aan de Russen en het ontslag van FBI-directeur James Comey heeft president Trump de instituties flink op de kast gejaagd. “Ik ben benieuwd hoe lang de generaals en de ministers dit nog volhouden”, zegt Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO, in De Ochtend op NPO Radio 1.

Al 116 dagen zit president Donald J. Trump in het Witte Huis. In die tijd heeft hij een inreisverbod voor islamitische landen gerealiseerd, Obamacare vervangen, gevoelige informatie gelekt aan de Russen en ruzie gekregen met ongeveer elk overheidsorgaan. “Je kunt informatie niet zomaar delen met de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Inlichtingendiensten werken op basis van vertrouwen. Onze eigen AIVD en MIVD zijn ook erg bezorgd”, vertelt De Hoop Scheffer.

Memo FBI

De Feds hebben vanochtend een memo gelekt aan de New York Times, waaruit blijkt dat Trump zich mogelijk bemoeide met een federaal onderzoek naar voormalig veiligheidsadviseur Flynn. “De President maakt ruzie met inlichtingendiensten en die slaan vervolgens terug door te lekken”, vertelt De Hoop Scheffer. Dat maakt Trump "mogelijk gevaarlijker dan Nixon," zegt hij. Toch heeft De Hoop Scheffer nog altijd vertrouwen in de instituties. “De pers doet zijn werk, de rechters doen wat ze kunnen. Het besef zal doordringen bij de Republikeinen en de Senaat dat het zo niet langer kan.”

Niets wijst voorlopig op rustiger vaarwater onder leiding van Trump. Met een 'Gallup approval rate' van slechts 38 procent - in tegenstelling tot Obama met 60 procent in zijn eerste jaar - is Trump de minst populaire President ooit in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

‘Trump lekte niet’

In het Mediaforum is Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, het niet eens met de eenzijdige berichtgeving over Trump in de Amerikaanse en Nederlandse media. “In het begin werd er gezegd dat Trump zou hebben gelekt naar de Russen, maar dat is niet waar”, vindt Jansen. “De Amerikaanse president heeft de informatie gedeeld, dat is een wezenlijk verschil. Journalisten kiezen ervoor om Trump in een frame te zetten waarbij hij zich als een olifant in een porseleinkast gedraagt.” Paul Römer, directeur van de NTR, is het daar niet mee eens. “Dat is in de campagne gebeurd, maar nu zijn er feiten. We lezen wat hij tweet en dat is gewoon te checken.”

Stand.nl: Trump begint een reëel gevaar te vormen voor de veiligheid van de Westerse wereld

Ster advertentie
Ster advertentie